Când negru e doar o „culoare” și nu un motiv de rasism

Acest lucru a fost decis de UEFA, în „cazul Colțescu”

Forul european, UEFA a decis ceea ce unii dintre noi am afirmat încă de acum mai bine de două luni, negru e negru, culoare, nu un motiv de rasism, așa cum a fost acuzat arbitrul internațional Sebastian Colțescu, după partida din Champions League între PSG și Istanbul BB. Concret, arbitrul de rezervă, românul Sebastian Colțescu ar fi folosit cuvântul „negru” la adresa unei persoane din staful echipei din Istanbul, iar partida a fost oprită în minutul 14.

„Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română „negrul ăla” şi „ăla negru”, care în engleză sunt traduse „the black one”, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Basaksehir, domnul Webo. Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti „negrul ăla” şi „ăla negru” nu au conotaţii peiorative sau negative. Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul „negru” folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul „negru” este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul”, au anunțat cei de la UEFA, citați de ProSport.

Chiar dacă românul a scăpat de acuzația de rasism, Colțescu va fi anchetat de UEFA

UEFA a deschis proceduri împotriva lui Sebastian Colţescu şi a lui Octavian Şovre, arbitri care au oficiat la meciul menționat anterior, a anunțat forul european.

„În urma unei anchete desfăşurată de un inspector al Comisiei UEFA de Etică şi Disciplină, în legătură cu evenimentele care au dus la suspendarea meciului dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir FK, din Liga Campionilor, pe 8 decembrie 2020, au fost deschise proceduri împotriva d-lui Sebastian Constantin Colţescu şi a d-lui Octavian Şovre pentru o potenţială violare a articolului 11 din Regulamentul Disciplinar al UEFA”, se arată în comunicat, citat de Agerpres.

UEFA precizează că mai multe informaţii despre acest caz vor fi disponibil după ce Comisia de Etică şi Disciplină va lua o decizie.

Articolul 11 din Regulamentul Disciplinar al UEFA se referă la Principii generale de conduită. Astfel, „asociaţiile membre şi cluburilor, precum şi jucătorii, oficialii şi membrii, toate persoanele desemnate de UEFA să exercite o funcţie trebuie să respecte Legile Jocului, precum şi Statutele UEFA, regulamentele, directivele şi deciziile şi să se spună principiilor de conduită etică, loialitate, integritate şi sportivitate”. Articolul indică şi zece cazuri care reprezintă încălcări ale acestor principii, între acestea aflându-se: „cei a căror conduită este insultătoare sau care violează regulile de bază ale unei conduite decente” (b), „cei a căror conduită aduce atingere imaginii fotbalului, în general, şi imaginii UEFA, în particular” (d), „cei care nu urmează instrucţiunile date de oficialii meciului” (f), „cei care sunt vinovaţi de întreruperea sau abandonarea unui meci sau este responsabil pentru întrerupere sau abandonare” (i).

De asemenea, în acest articol precizează că încălcarea celor 10 paragrafe ale articolului se pedepsesc disciplinar.

Citește și: Colțescu pune la colț România