„Statul român suferă de sindromul Cernobîl”

Adevărul a supărat oamenii din sistemul de stat, zice „economistul” Năsui

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui susține că statul român suferă de „Sindromul Cernobîl”, deși vede problemele care îl înconjoară nu are nicio reacție. Mai mult, Năsui este de părere că prin dezvăluirile sale cu privire la măsura 3 (legată de IMM-uri) a reușit să supere destul de multă lume din sistemul de stat.

„Am supărat mulți oameni din sistem în momentul în care am spus adevărul. Am spus adevărul despre mersul la târguri pe banii statului și despre faptul că măsura 3 nu își atinge scopul. Nu își atinge scopul pentru că ajunge să finanțeze în proporție de peste 50% imobiliare. Și nu doar atât, dar suspiciunile de fraudă de care am vorbit sunt bazate pe fapte reale. Am avut discuția aceasta și cu premierul și i-am propus un curs de acțiune. Știu că adevărul doare, dar singura noastră șansă dacă vrem să salvăm România este măcar să spunem adevărul și să fim foarte transparenți cu ce găsim în ministere. Nu să menținem butaforii”, a scris Năsui, pe Facebook.

Acesta a făcut și câteva precizări cu privire la acuzațiile care i se aduc în legătură cu deținerea unui cont pe platforma pentru granturi, și, totodată a solicitat celor de la STS că ofere datele de conectare ale contului, tocmai pentru a da dovadă de transparență. „Sunt acuzat că am avut cont pe platforma de granturi. Nu este absolut nicio problemă. Am vrut să văd fiecare pas din procedură și să o optimizez. Ceea ce am și făcut. Am folosit acel cont de câteva ori și exclusiv în scopul înțelegerii proceselor din spatele platformei și a muncii funcționarilor pentru a crește numărul de procesări pe zi. Ceea ce am și reușit. Am crescut numărul de evaluări de 9 ori în timp record”, a mai spus minsitrul Economiei.

Năsui a reamintit care au fost prioritățile sale la preluarea portofoliului: deblocarea măsurilor de ajutorare CoVid, operaționalizarea schemei pentru Horeca și reorganizarea ministerului (care se împarte cu cel al energiei). „Statul român suferă de sindromul Cernobîl. Să vedem o problemă dar să nu zicem nimic. Să o acoperim. Reactorul a explodat, dar statul se preface că nu s-a întâmplat nimic. Faimosul «stați liniștiți, avem de toate», când de fapt în sistem e dezastru. Și dacă cumva vorbim despre problemă, interesele din sistem se coalizează contra celui care spune că împăratul este gol”, a concluzionat Claudiu Năsui.

Citește și: Claudiu Năsui: „Eliminarea tuturor pensiilor speciale trebuie să fie o prioritate”