Claudiu Năsui: „Eliminarea tuturor pensiilor speciale trebuie să fie o prioritate”

Ministrul Economiei și cheltuielile uriașe cu „specialele”

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui vrea să facă economie la bugetul de stat. Acesta a precizat, într-o postare pe Facebook, că în ultimii patru ani pensiile date prin legi speciale au crescut cu 60%, iar unii pensionari au ajuns chiar și la pensii de 78 de mii de lei pe lună.

„În perioada 2016-2020, cheltuielile cu toate pensiile date prin legi speciale au crescut cu 60%. Un procent semnificativ. Pensiile ajung la niveluri exorbitante, de invidiat chiar și pentru cetățeni ai celor mai bogate țări de pe glob: 78.000 de lei pe lună, adică 16.000 de euro pe lună.

Nu am nicio problemă cu pensiile mari. Dacă cineva ajunge la acea sumă pentru că a economisit bani toată viața. I-a plasat în fonduri de pensii care i-au dat randament, și după o vârstă decide să trăiască din acei bani. Bravo lui. Chiar ar fi o poveste de succes pe care ar trebui să o lăudăm”, a scris Năsui, pe Facebook.

Acesta a atras atenția totuși că nu este vorba de succesului unui om sau altul, ci de faptul că aceste pensii speciale vin din banii statului, adică a fiecăruia dintre noi. A celor de rând, ale căror salarii au taxele cele mai mari din Uniunea Europeană.

„Aici însă nu e vorba de nicio poveste de succes. Pensia în cauză vine din banii pe care statul ni-i ia nouă, adică din banii noștri de taxe și impozite. Singura poveste de spus acolo este cea a unor privilegii date de stat celor mai influenți politic.

În același timp, taxarea muncii în România pe salariile mici este cea mai ridicată din toată Uniunea Europeană. Și, deloc întâmplător, tot la noi este și sărăcia în muncă cea mai mare, adică cei care, deși au loc de muncă și muncesc, tot în sărăcie se regăsesc”, a mai scris ministrul Economiei.

Totodată, acesta a precizat că se pot găsi bani pentru a scoate milioanele de români din zona de sărăcie în care, deși muncesc, se află. „Am candidat cu această idee centrală în campania electorală, iar ea se regăsește în programul de guvernare votat în parlament”, a concluzionat ministrul din partea Alianței USR PLUS.

Citește și: Fapt concret sau promisiune: Cioloș luptă pentru eliminarea pensiilor speciale