Raluca Turcan

Raluca Turcan s-a scăpat, n-ai ce-i face!

Cu rea voință sau nu, Raluca Turcan a dat joi o serie de declarații despre controversata acțiune a guvernului Orban de ieri. Reamintim că Ludovic Orban a decis retragerea OUG-urilor pe fonduri europene din Monitorul Oficial, fapt ce a născut o serie de reacții, atât în presă, cât și între politicienii care abia așteaptă ca Orban să greșească ceva, ca să-i poată reproșa.

În cursul zilei de ieri, Turcan a dat de înțeles cum că retragerea ordonațelor de urgență ce privesc fondurile europene din Monitorul Oficial, a fost rezultatul temerii de a nu fi bănuiți de slăbiciune. Comisia Europeană ar fi putut avea această bănuială la un moment dat, așadar, s-a decis retragerea ordonanțelor, pentru a înlătura orice fel de suspiciune.

„Din cele 25 de ordonanţe de urgenţă, dacă nu mă înşel, mai există două care trebuie publicate. Deci, au fost publicate 18 şi încă două aşteaptă”, a precizat Turcan pentru Digi24.

Citește și: Raluca Turcan, despre PNDL și lucrările neefectuate

Două motive pentru retragere

„Două au fost motivele care au stat la baza deciziei premierului de a nu mai publica aceste ordonanţe în Monitorul Oficial. (…) Pe fonduri europene au fost nişte ordonanţe extrem de importante, care creau arhitectura instituţională pentru folosirea fondurilor europene în următorul exerciţiu financiar, astfel încât la 1 ianuarie 2021 să putem intra deja cu proiecte pregătite pentru a valorifica fiecare euro pus la dispoziţie de Comisia Europeană. Aceste ordonanţe au fost adoptate (…) cu rezerva însuşirii tuturor avizelor de la Comisia juridică şi de la Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor. La avizul de la Ministerul Justiţiei existau nişte prevederi pentru aceste ordonanţe care ar fi trebuit să conducă la alte ordonanţe de urgenţă, ceea ce un guvern demis nu mai poate face şi atunci, soluţia ca să nu ajungem la un blocaj în aplicarea acestor ordonanţe de urgenţă va fi ceea ce se poate face prin hotărâre de guvern sau ordin de ministru, să mergem în continuare cu Guvernul interimar şi să intrăm în Parlament cu un proiect de lege iniţiat de către Partidul Naţional Liberal care să reglementeze toate aspectele”, a explicat Raluca Turcan.

Citește și: Orban s-a răzgândit! Nu mai vrea OUG-urile pe fonduri europene în Monitorul Oficial

„Al doilea motiv care a stat la baza acestei decizii de a nu le publica a fost acela că s-a creat acest context negativ care dăunează foarte mult credibilităţii României în raport cu Comisia Europeană, iar Guvernul Orban a fost mult prea serios în toate negocierile pe care le-a avut cu Comisia Europeană pentru a lăsa şi cea mai mică suspiciune cum că aceste ordonanţe de urgenţă ar avea ceva slăbiciuni. În consecinţă, am transmis Comisiei Europene faptul că vom intra cu un proiect de lege pentru a nu exista nici cea mai mică suspiciune şi care să fie finalizat în dezbatere parlamentară, sper eu în procedură de urgenţă, făcând apel la responsabilitatea în faţa partenerilor externi, finanţatori, în momentul de faţă, ai României prin fondurile europene şi ce putem să facem să intrăm cu măsuri directe de execuţie prin hotărâre de guvern sau ordin de ministru”, a concluzionat Raluca Turcan.

#News