Vot Anticipate

Liberalii au avansat o dată estimativă pentru organizarea alegerilor anticipate. Cea care a făcut anunțul este vicepremierul interimar Raluca Turcan, care a afirmat că data organizării alegerilor în avans nu poate depăși 28 iunie.

„E foarte posibil între 14 mai şi 28 iunie, vom găsi cea mai bună dată'”, a dezvăluit Raluca Turcan. Ea consideră că, potrivit Constituţiei, termenul limită pentru data alegerilor anticipate ar fi 28 iunie.

Scenarii pentru alegeri

Ea a menționat că este posibil orice alt scenariu, și anume ca alegerile să aibă loc în acelaşi timp cu cele locale, fie la o diferenţă de o zi sau o săptămână.

Citește și: Basescu ii acuza pe liberali de interese politice

„Pe Constituţie, în momentul de faţă, termenul limită până la care am putea suprapune alegerile anticipate cu alegerile locale ar fi 28 iunie, pentru că în 28 iunie, practic, ieşim din cadrul de existenţă al mandatului aleşilor locali. (…) Până la urmă data se stabileşte prin hotărâre de guvern şi, de asemenea, în funcţie de calendarul care iese din Parlament. În acelaşi timp, vreau să vă asigur de un lucru: noi dorim o prezenţă mare la vot, noi dorim o reprezentare bună a românilor, nu fugim de votul românilor, deci, vom găsi acea dată şi vom alege acea dată astfel încât să permitem românilor să voteze în număr cât mai mare”, a afirmat Raluca Turcan.

Liberalii au și planul B

Potrivit vicepremierului liberal, între 14 mai şi 28 iunie va fi găsită cea mai bună dată pentru alegerile anticipate.

„Este foarte posibil între 14 mai şi 28 iunie, este un calendar în care vom găsi cea mai bună dată pentru alegeri anticipate”, a precizat Raluca Turcan. Ea a explicat și dacă este posibil ca alegerile locale să aibă loc în aceeaşi zi cu cele anticipate.

„Este posibilă orice variantă. Este posibil legal şi să ai votul în aceeaşi zi, pentru că nu există nicio reglementare care să îţi interzică votul în aceeaşi zi. Este posibil să ai votul şi la interval de o zi, maxim de o săptămână. Vom vedea ce rezultă din Parlament şi care sunt opţiunile care ne mai rămân după toată această procedură, pe care eu sper că PSD nu o va bloca în Parlament. Există acest risc. Avem şi planul B, dar PSD este total responsabil de îndeplinirea sau nu a unui proiect pe care românii îl aşteaptă”, a explicat Raluca Turcan. #News