Colțescu pune la colț România

Ceea ce trebuia să fie doar un meci de Champions League, cel dintre PSG și Istanbul BB, în cadrul etapei a șasea, ultima din Grupa H, a ajuns un subiect ce va pune România „la colț”.

Concret, arbitrul de rezervă, românul Sebastian Colțescu ar fi folosit cuvântul „negru” la adresa unei persoane din staful echipei din Istanbul, iar partida a fost oprită în minutul 14.

Haţegan l-a eliminat pe antrenorul secund Pierre Webo, iar turcii au decis să iasă de pe teren după mai multe discuţii cu brigada şi cu alţi oficiali ai meciului. Jucătorul Demba Ba, aflat pe banca de rezerve, a fost primul care a reacționat și l-a confruntat pe Colțescu: „De ce ai zis negru? De ce? Te-am auzit spunând asta! De ce nu spui acest tip alb, când vorbești despre el, spui doar acest tip? Ascultă-mă! De ce atunci când menționezi un tip negru, trebuie să spui acest tip negru?”.

Reacțiile cu privire la acest caz, de rasism, nu au întârziat să apară. Mehmet Muharrem Kasapoglu, ministrul turc al Sportului, a reacţionat pe Twitter: „Rasismul este o crimă împotriva umanităţii! Suntem alături de reprezentanta nostră, Başakşehir”.

Şi Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a reacţionat pe reţelele de socializare după ce Sebastian Colţescu a fost acuzat de rasism. „Reprezentanta noastră condamnă cu tărie remarcele rasiste făcute împotriva lui Pierre Webo, unul din membrii staff-ului tehnic al echipei Başakşehir şi cred că UEFA va face demersurile necesare. Suntem necondiţionat împotriva rasismului şi discriminării în sport şi în toate domeniile vieţii. Nu, rasismului”, a scris preşedintele turc, pe Twitter.

FRF anunţă că aşteaptă raportul UEFA după incidentul de la meciul PSG vs Istanbul Başakşehir.

„Federaţia Română de Fotbal a luat act de cele întâmplate la partida din Liga Campionilor, PSG – Istanbul Başakşehir, partidă întreruptă în minutul 14, în urma unui incident în care a fost implicat Sebastian Colţescu, cel de-al patrulea oficial al meciului. Partida nu a mai continuat, iar UEFA va analiza incidentul. Federaţia Română de Fotbal aşteaptă raportul forului de la Nyon pentru a afla exact cele petrecute şi pentru a acţiona în consecinţă! Federaţia Română de Fotbal se delimitează ferm de orice acţiune sau declaraţie cu tentă rasistă sau xenofobă!”, se arată într-un comunicat al FRF.

România va avea de pierdut

Fostul mare arbitru internațional, Ion Crăciunescu consideră că România va avea de pierdut în urma acestui scandal.

”Champions League, am considerat mereu a fi o competiție în care mi-a plăcut să arbitrez, în care mereu a fost cel mai bun și mai frumos fotbal. Este cea mai frumoasă competiție și mă doare sufletul să văd că niște români au pus o pată neagră pe cea mai frumoasă competiție. Pentru că exprimarea lor este inacceptabilă unei astfel de competiții. Și arbitrii noștri delegați la acest meci trebuiau să nu uite că unii oamenii pot reacționa de maniera asta și au făcut-o. Eu sunt român, țin cu românii mei, dar când cineva se exprimă într-un mod rasist, nu pot fi de acord!

Nu am văzut niciodată așa ceva. Este competiția fair-play. Nu s-a întâmplat niciodată ca o echipă să ia o astfel de hotărâre. Va avea un ecou inimaginabil în toată lumea. Este o gafă atât de mare, încât au pus o pată mare asupra țării. Vom fi judecați de alții în alt fel. Și e păcat, pentru că noi, românii, nu suntem așa.  Ei (n.r. – arbitrii) în nepregătirea lor, în inconștiența lor, ne-au adus un mare deserviciu”, a spus Crăciunescu, la Digi Sport.

Meciul se va relua miercuri

Partida se va relua, miercuri, de la ora 19.55 (ora României), cu o nouă echipă de oficiali. „În urma unui incident la meciul din UEFA Champions League din această seară dintre Paris Saint-Germain FC şi Istanbul Başakşehir FK, UEFA a decis în mod excepţional – în urma discuţiilor cu ambele cluburi – ca minutele rămase să se joace mâine (n. r. miercuri), cu o nouă echipă de oficiali”, se arată în comunicatul UEFA.

Citește și: Mesaje ale sportivilor, de Ziua României

#News