Nicușor Dan vrea să „plătești cât arunci”

Primarul General al Capitalei anunță o modalitate unitară de colectare a gunoiului în București. Va fi aplicat principiul „plătești cât arunci”

Primarul General al Capitalei Nicușor Dan a dat detalii, în cursul serii trecute, despre viitorul „gunoiului” din Capitală, scrie Digi24. „Am discutat despre deşeuri, este o problemă care a fost mult timp amânată în Bucureşti şi nu ne mai permitem s-o amânăm. Important este că avem Primăria Generală şi cele şase primării de sector o viziune comună despre cum trebuie tratate deşeurile în Municipiul Bucureşti, care se va concretiza foarte curând într-o nouă strategie şi un nou plan de acţiune asupra deşeurilor din Municipiul Bucureşti.”, a pus Nicușor Dan.

Nicușor Dan a mai declarat, de asemenea, că intenționează să creeze un ADI (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară), împreună cu Primăria Generală şi cu cele şase primării de sector, astfel încât să implementeze împreună strategia de colectare a deşeurilor şi de tratare a deşeurilor din Bucureşti, în scopul accesării banilor europeni disponibili încă din 2014 – lăsați acolo fără să îi atragă nimeni.

Nicușor Dan: „Am fost cu toţii de acord că trebuie să trecem la colectarea selectivă”

„Plătești cât arunci”, soluția primarului

Porivit primarului general, în cele ce urmează va urma o dezbatere publică. „Între noi au fost discuţii tehnice, dacă să fie o colectare selectivă pe 4 sau pe 5 fracţii, e o discuţie tehnică la care sper să participe cât mai multă lume în dezbaterea publică. Am fost cu toţii de acord că trebuie să implementăm principiul „Plăteşti cât arunci”, în sensul că pentru acele categorii de deşeuri care sunt amestecate – nu vorbim de acelea care sunt uşor de valorificat, cum este biodegradabilul, ci acelea care sunt amestecate – tariful trebuie să fie proporţional cu cât aruncă fiecare dintre locuitori”, a mai spus primarul.

Desigur, de la vorbe la fapte e o cale lungă, metoda de implementare a unui astfel de sistem fiind una aproape imposibilă, de vreme ce vorbim despre un număr uriaș de cetățeni bucureșteni – deci evidență greoie, însă și de lipsă de spațiu fizic pentru ca pubelele să fie montate.

Citește și: Romprest a anunțat că va ridica gunoiul din Sectorul 1