Sursa foto: olympics.com

CIO (Comitetul Internaţional Olimpic) va acorda statutul de gazdă a viitoarelor Jocuri Olimpice doar țărilor care nu prezintă problemele legate de respectarea drepturilor omului.

Vineri, 9 septembrie 2022, CIO a decis, prin Cadrul Strategic pentru Drepturile Omului, că va pune un accent mai mare asupra problemelor de această natură înainte de a decide în ce țară se vor desfășura JO.

CIO: Prin sport, către o lume mai bună

„Misiunea generală a Mișcării Olimpice este de a contribui, prin intermediul sportului, la o lume mai bună. Drepturile omului sunt, de fapt, ferm ancorate în Carta Olimpică.”

„Vom consolida acest lucru chiar mai mult în viitor. Misiunea noastră, de a pune sportul în slujba omenirii, merge așadar mână în mână cu drepturile omului”, a declarat președintele CIO, Thomas Bach.

Prințul Zeid Ra’ad Al Hussein și Rachel Davis au salutat anunțul CIO: „SHIFT salută angajamentul public al CIO față de Principiile Directoare ale ONU privind Afacerile și Drepturile Omului, anunțat astăzi în noul său Cadru Strategic pentru Drepturile Omului”.

16 obiective pentru 2024

„Acesta este un pas semnificativ pentru organizație și, de asemenea, stabilește un precedent important pentru toate organismele sportive din cadrul Mișcării Olimpice”, a adăugat prințul Zeid.

Ca un prim pas în direcția îndeplinirii acestor intenții strategice, au fost identificate 16 obiective care urmează să fie puse în aplicare până în 2024, printre care:

modificarea Cartei Olimpice și a Principiilor Universale de Bază ale Bunei Guvernanțe ale Mișcării Olimpice și Sportive pentru a defini mai bine responsabilitățile în materie de drepturile omului; și
înființarea Comitetului Consultativ al CIO pentru Drepturile Omului, care va oferi consiliere strategică CIO și va oferi consultanță cu privire la gestionarea riscurilor legate de drepturile omului.

Componența Comitetului urmează să fie anunțată în următoarele săptămâni, cu un președinte și membri nou numiți.