Republica Moldova nu mai poate rămâne neutră, spune un consilier de securitate

Țara nu este pregătită să facă față scenariilor pesimiste

În calitate de vecină a Ucrainei și cu propria regiune separatistă, Republica Moldova se află într-un context de securitate schimbat, motiv pentru care nu se mai poate baza doar pe statutul său de neutralitate.

Fosta națiune sovietică, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a alocat puțin peste 1 miliard de lei pentru apărare și îmbunătățirea forțelor armate.

Ba mai mult, deși a depus anul acesta o cerere de aderare la Uniunea Europeană și a condamnat ferm invazia Rusiei în Ucraina, poziția guvernului moldovean, conform Reuters, este încă una fragilă.

Cu alte cuvinte, deși, pe plan extern, ea depinde de eficiența rezistenței ucrainene și de consecvența livrărilor militare occidentale, pe plan intern, are trupe rusești și forțe de menținere a păcii bazate în regiunea sa separatistă, Transnistria, bazându-se în mare măsură pe energia rusească.

Dilema neutralității Republicii Moldova

Dorin Recean, consilier de securitate al președintelui pro-occidental Maia Sandu, a cerut sporirea semnificativă a puterii militare defensive, fiind de părere că, în contextul actual, Republica Moldova nu se mai poate baza exclusiv pe statutul său de neutralitate.

„Moldova nu se mai poate baza exclusiv pe instrumentele de politică externă, dintre care unul este statutul său de neutralitate, pentru a asigura stabilitatea statului”, a susținut acesta potrivit sursei deja citate.

„Moldova trebuie să înceapă să lucreze la creșterea potențialului său de apărare… Autoritățile trebuie să obțină sprijinul conștient al cetățenilor, care trebuie să înțeleagă că este esențial pentru supraviețuirea statului”, a mai adăugat el, cerând alocarea de fonduri pentru această sarcină.

Nu putem avea o armată mare pentru că suntem o țară mică

În luna aprilie a acestui an, Maia Sandu spunea că, într-un interviu video acordat site-ului de știri Lisa.md, „Ceea ce se întâmplă în Ucraina ne dovedește că războiul este acum posibil și trebuie să ne apărăm”, susținând totodată că intenționează creșterea cheltuielilor militare.

„Nu putem avea o armată mare pentru că suntem o țară mică, dar avem nevoie de o armată care să asigure siguranța cetățenilor noștri”, a mai adăugat aceasta.