Protest anti-guvernamental în Republica Moldova: s-a cerut demisia Maiei Sandu

Mii de protestatari denunță inflația și prețurile mari la carburanți

Mii de persoane au protestat, duminică după-amiază, în Chișinău, în fața guvernului moldovean, cerând demisia președintelui pro-occidental Maia Sandu și a guvernului său.

Mulțimea din piața principală a orașului, despre care autoritățile locale ar fi estimat că însumează 6.500 de persoane, a scandat lozinci anti-guvernare, nemulțumită fiind de inflația ridicată și prețurile mari la carburanți.

Proteste în regim non-stop și instaurarea ”Orășelului Schimbării”

Pe o scenă improvizată pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în apropiere de Președinție și Parlament, Dinu Țurcanu, un politician din partidul de opoziție al lui Ilan Șor, ar fi declarat, conform zdg.md, că:

„(…) Astăzi inaugurăm „orașul schimbării”. Vom protesta în regim non-stop până când actuala guvernare își va da demisia.

Astăzi, Republica Moldova își va recupera demnitatea și vom cere demisia actualei guvernări. Anunțăm aici și acum că vom sta aici până când actuala guvernare își va da demisia.

Zi și noapte vom fi aici pe scările Parlamentului și în fața Președinției. Trebuie să dăm importanță și să mulțumim liderului partidului nostru care ne-a adus aici, Ilan Șor”.

Totodată, același om de afaceri, exilat și condamnat pentru fraudă în legătură cu un scandal bancar de un miliard de dolari, este de părere că „Moldova se află acum în moarte clinică, la care au adus-o actualele autorități”.

Republica Moldova, afectată de o inflație record de 34,3% și de rate ale dobânzii de 21,5%

Situată între Ucraina și România, membră a UE, Moldova își cumpără gazele naturale de la gigantul rus Gazprom (GAZP.MM) în baza unui contract încheiat anul trecut.

Prețul gazului fluctuează lunar, astfel că cei 3,5 milioane de locuitori ai acestei țări se confruntă cu dificultăți economice grave legate de prețul energiei, al cărei cost a crescut cu 29% în septembrie, după ce a crescut cu aproape 50% în august.

Țara și-a redus estimarea de creștere economică la zero pentru 2022, afectată de o inflație record de 34,3% și de rate ale dobânzii de 21,5%, astfel că moldovenii impută Maiei Sandu inabilitatea de a fi negociat un preț mai rezonabil al gazelor cu Rusia.

Creșterea prețurilor la energie, motiv de protest în mai multe țări europene

Din ce în ce mai mulți locuitori europeni ies în stradă pentru a-și exprima furia față de creșterea prețurilor la energie și a inflației, ca urmare a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană (UE) Rusiei.

În România, un astfel de protest ar urma să aibă loc pe 2 octombrie. Este vorba despre protestul anti-guvernamental, organizat de partidul extremist AUR, condus de George Simion.

Acesta din urmă a făcut apel pe Facebook, chemând românii să protesteze în stradă, începând cu ora 14:00, față de prețurile uriașe la energie.