Monedă din argint, pusă în circuit de BNR

Are o valoare nominală de 10 lei

Începând cu data de 19 septembrie, Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic o monedă din argint, informează printr-un comunicat de presă BNR.

Tema monedei este „170 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti”.

Moneda are valoare circulatorie pe teritoriul României

Noua monedă din argint are un tiraj de 5.000 de piese, preţul de vânzare fiind de 440 de lei, exclusiv TVA, inclusiv certificatul de autenticitate.

În ceea ce privește proprietățile fizice, Banca Națională a României arată că moneda are o formă rotundă, un diametru de 37 de milimetri, o greutate de 31,103 grame și un cant zimțat.

Valoarea nominală este de 10 lei, astfel că monedele din argint cu tema „170 de ani de la înființarea Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București” au putere circulatorie pe teritoriul României.

Moneda din argint, însoțită de un certificat de autenticitate

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Ele sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și vin însoţite de certificate de autenticitate ale emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Pe aversul monedei este redată clădirea rectoratului Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. De asemenea, prezintă inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală, stema României și anul de emisiune „2022”.

Pe revers apar portretul și numele domnitorului Barbu Dimitrie Știrbei, întemeietorul Școlii Naționale de Agricultură de la Pantelimon, precursoarea Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, clădirea școlii, inscripțiile „UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRONOMICE SI MEDICINA VETERINARA DIN BUCURESTI”, „170 DE ANI” și „1852”, anul întemeierii școlii.

Citește și Protest anti-guvernamental în Republica Moldova: s-a cerut demisia Maiei Sandu