Regina Elisabeta
Regina Elisabeta- pag de FB Gabriela Firea

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a transmis pe pagina de Facebook, un mesaj emoționant înainte de funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, pe care o consideră un model în ceea ce privește credința, familia și prietenia.

Gabriela Firea crede că Elisabeta a II-a, pe care întreagă omenire a cunoscut-o drept Regina, a fost unică și așa va rămâne pentru totdeauna

„Printre numeroasele schimbări pe care le-am văzut de-a lungul anilor: credința, familia și prietenia au fost pentru mine nu numai o constantă, ci și o sursă de confort și liniște personală.” – Regina Elisabeta a II-a. Astăzi, ne despărțim definitiv de cea pe care o întreagă omenire a știut-o drept Regina. A fost unică și așa va rămâne! Dumnezeu să o odihnească în pace!”, este mesajul transmis de către Gabriela Firea, pe pagina de Facebook.


Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit, joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani, noul suveran proclamat al țării fiind fiul său cel mare, Charles al III-lea. Englezii și-au putut lua rămas bun de la cea care a avut cea mai lungă domnie din istoria  marii Britanii,70 de ani, până luni, 19 septembrie, când au loc funeraliile Reginei Elisabeta a II-a.

Regina Elisabeta a II-a va fi înhumată luni, la ora locală 19:30 (21:30, ora României), într-o ceremonie privată, în Capela St George’s a Castelului Windsor, la periferia de vest a Londrei, în urma unor funeralii de stat luni dimineaţa

.Funeraliile de stat, primele de la moartea lui Winston Churchill, în 1965, vor avea loc loc luni, la ora 12.00, la Abaţia Westminster, în prezenţa a peste 2.000 de invitaţi, inclusiv sute de demnitari străini şi capete încoronate. Porţile Westminster Hall se vor închide pentru public la ora 06:30, pentru ca sicriul reginei să fie pregătit pentru a fi mutat la Westminster Abbey, abaţia urmând să fie deschisă la ora 08:00 pentru invitaţii la înmormântare. O procesiune va însoţi sicriul de la Westminster Hall până la mănăstire. Parcursul va dura mai puţin de 10 minute, iar pe traseu vor fi aliniați membri ai Royal Navy şi Royal Marines. În urma cortegiului se vor afla regele Charles al III-lea și membrii familiei regale. La slujba de înmormântare vor vorbi premierul Liz Truss şi Patricia Scotland, secretarul general al Commonwealth-ului. Arhiepiscopul de Canterbury, Preasfinţitul Justin Welby, va ţine predică. După ”Last Post” – omagiul militarilor căzuţi în luptă în armata britanică” – se respectă un moment de reculegere, în jurul orei 13:55. După funeralii, sicriul este urcat pe afet şi purtat în procesiune în Londra, până la Arcul Wellington, situat la Hyde Park Corner, unde va fi transferat într-un dric. Dricul va conduce sicriul la Windsor, la Capela St Georges, pe Long Walk, o alee care traversează domeniul până la castel.

 O slujbă religioasă va avea loc, la ora 17.00, la Capelă, în prezenţa a peste 800 de persoane, înaintea înhumării, rezervată membrilor apropiaţi ai familiei. Sicriul reginei va fi depus în Capela regelui George al VI-lea, o anexă a capelei principale, în care se află tatăl şi mama reginei, dar şi cenuşa surorii sale, prinţesa Margaret.

Gabriela Firea anunță inițierea unui proiect de către Ministerul Familiei, prin care se asigură locuri pentru femei în consiliile de administrație ale companiilor de stat