Cască pentru diagnosticarea rapidă a Accidentului Vascular Cerebral

Dispozitivul este echipat cu senzori pentru detectarea undelor cerebrale.

Creier
Creier sursa foto pixabay

Neurologii de la Universitatea din Amsterdam au dezvoltat o cască care ajută la diagnosticarea accidentului vascular cerebral (AVC) în timp ce pacientul se deplasează într-o ambulanță, potrivit stiripesurse.ro.

Dispozitivul, asemănător unei căşti din silicon EEG sau unei căşti de înot, este echipat cu senzori pentru detectarea undelor cerebrale.

Casca ajută la determinarea mărimii exacte a leziunilor cerebrale în cazul accidentului vascular cerebral ischemic. Acesta este cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral cauzat de un cheag de sânge care blochează un vas de sânge din creier. Aceste informații le permit medicilor de urgență să determine strategiile de prim ajutor și să decidă la ce spital să transporte pacientul.

În perioada 2018-2022, casca inteligentă a fost testată în interiorul a 12 ambulanțe din Țările de Jos. Studiul a arătat că aceasta poate identifica cu exactitate pacienții cu AVC ischemic major. Anterior, după cum a anunţat Europulse, cercetătorii din Țările de Jos au dezvoltat un software de inteligență artificială care poate diagnostica un accident vascular cerebral în câteva secunde. Cărțile de identitate simple nu vor mai fi emise de la 1 ianuarie 2024