Inteligența Artificială ar putea fi folosită într-o nouă terapie împotriva cancerului

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o tehnologie care identifică cele mai puternice celule imune care ucid tumorile

Celule cancer
Celule cancer sursa foto pixabay

Folosind inteligenţa artificială (AI), oamenii de ştiinţă au dezvoltat o tehnologie care identifică cele mai puternice celule imune care ucid tumorile şi care pot fi utilizate în imunoterapiile împotriva cancerului. Combinat cu algoritmi suplimentari, modelul de predicţie poate fi aplicat la tratamentele personalizate împotriva cancerului care adaptează terapia în funcţie de compoziţia celulară unică a tumorilor fiecărui pacient, potrivit stiripesurse.ro.

„Implementarea inteligenţei artificiale în terapia celulară este nouă şi poate schimba regulile jocului, oferind noi opţiuni clinice pacienţilor”, a declarat într-un comunicat al Centrului Ludwig Lausanne, Alexandre Harari, care a condus studiul.

Imunoterapia celulară presupune extragerea de celule imunitare din tumora unui pacient, şi eventual modificarea acestora prin inginerie genetică pentru a le spori abilităţile naturale de combatere a cancerului şi reintroducerea lor în organism după ce au fost multiplicate. Celulele T sunt unul dintre cele două tipuri principale de celule albe, sau limfocite, care circulă în sânge şi patrulează pentru a găsi celulele infectate viral sau canceroase.

Celulele T care pătrund în tumorile solide sunt cunoscute sub numele de limfocite care infiltrează tumorile, sau TIL. Nu toate aceste TIL sunt eficiente în recunoaşterea şi atacarea celulelor tumorale. „Doar o fracţiune este, de fapt, reactivă la tumori. Provocarea pe care ne-am propus-o a fost să identificăm acele puţine TIL care sunt dotate cu receptori de celule T capabili să recunoască antigenii de pe tumoră”, a declarat Harari.

Echipa a dezvoltat un nou model predictiv bazat pe inteligenţă artificială, numit TRTpred. Acesta poate clasifica receptorii de celule T (TCR) în raport de reactivitatea lor tumorală.

Echipa a încărcat profilurile de expresie genetică – sau transcriptomică – ale celulelor T purtătoare ale fiecărui TCR într-un model de învăţare automată pentru a identifica tiparele care diferenţiază celulele T reactive la tumori de cele inactive. Echipa a cultivat tumori umane la şoareci, a extras receptorii de celule T (TCR) din celulele care infiltrează tumorile (TIL) al acestora şi a folosit sistemul MixTRTpred pentru a identifica acele celule T care erau reactive la tumori, aveau o aviditate ridicată şi vizau mai mulţi antigeni tumorali.

Apoi au modificat celulele T de la şoareci pentru a exprima acei TCR şi au arătat că aceste celule pot elimina tumorile atunci când sunt transferate în şoareci. “Această metodă promite să depăşească unele dintre neajunsurile terapiei actuale bazate pe TIL, în special pentru pacienţii care se confruntă cu tumori care nu răspund la astfel de terapii în prezent”, a declarat directorul Centrului Ludwig din Lausanne, George Coukos, coautor al studiului.

Avertizare de ploi torenţiale pentru 8 judeţe