Germania va plăti factura la gaze naturale pe luna decembrie pentru toţi locuitorii și firmele mici și mijlocii

În primăvara viitoare va fi aplicată o schemă de subvenţii diferenţiate, care are scopul să plafoneze facturile, dar să stimuleze oamenii să economisească energie.

Statul german va plăti factura la gaze pe luna decembrie pentru toate gospodăriile şi întreprinderile mici şi mijlocii. Acest lucru este prevăzut,potrivit plafonării în două etape a preţurilor la energie, recomandată luni de un grup de experţi desemnat de Guvern. Comisia guvernamentală de experți și-a prezentat propunerile privind plafonarea prețului la gaze. Planurile spun că guvernul ar trebui să ofere o plată unică în valoare de o factură lunară în acest an, în timp ce prețurile subvenționate sunt planificate pentru anul viitor pentru clienții privați și pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Comisia a declarat luni că va propune un preț fix de 12 cenți pe kilowatt-oră pentru clienții rezidențiali și comerciali, urmând ca 80% din consumul de gaz să fie subvenționat.

Schema prevede că plata integrală din luna decembrie va fi urmată în primăvara viitoare de o schemă de subvenţii diferenţiate, care are scopul să plafoneze facturile, dar să stimuleze oamenii să economisească energie

În cea de-a doua etapă, ar urma să fie introdus un model de compensare începând cu luna martie. În cadrul acestuia, o parte din factura de gaz ar fi plătită la un preț subvenționat, iar restul ar fi plătit la prețul mai mare al gazului.

Începând din martie 2023 și până la sfârşitul lui aprilie 2024, gospodăriile private ar plăti 0,12 EUR pe kilowatt oră pentru 80% din consumul de gaz de anul trecut în timp ce industria va plăti de la 1 ianuarie 2023 până la sfârşitul lunii aprilie 2024 prețul de 0,07 EUR pe kilowatt oră pentru 70% din utilizarea anului trecut.  Potrivit copreşedintelui grupului de experţi, dr. Veronika Grimm, preţurile subvenţionate vor oferi o „nouă normalitate” pe care companiile şi gospodăriile private ar putea să o planifice, fără revenirea în mod artificial la preţurile scăzute de dinainte de războiul din  Ucraina, care a schimbat politică energetică a Germaniei. „Preţul nu va scădea să revină la 7 cenţi în viitor. Nu vom primi gaz rusesc pentru mult timp”, a declarat ea. O estimare exactă a costurilor este greu de realizat, dar schema propusă în două etape ar putea costa aproximativ 90 de miliarde de euro, a declarat Siegfried Russwurm, membru al grupului de experţi şi preşedinte al Federaţiei Industriilor Germane, potrivit g4media.ro.

Cancelarul Olaf Scholz a anunţat un ”scut defensiv” de 200 de miliarde de euro, pentru protejarea consumatorilor față de creşterea preţurilor energie

S-ar putea ca cancelarului german Olaf Scholz să adopte măsurile recomandate de comisia de experţi,  formată din 20 de membri ai industriei, sindicatelor şi mediului academic .Există temeri că planul ar putea descuraja consumatorii să economisească gazul. Chiar dacă Guvernul a lansat avertismente, consumul de gaze din Germania în prima săptămână a lunii octombrie a crescut, în comparaţie cu anul trecut.

Pachetul de sprijin de 200 de miliarde de euro al cancelarului Olaf Scholz a fost controversat în rândul altor state membre ale UE, Polonia acuzând Germania că ”distruge” piaţa internă a UE prin subvenţionarea propriilor afaceri în timp ce se opune unui plafon paneuropean în ceea ce priveşte preţul gazelor.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale: ”Să facem din sănătatea mintală o prioritate globală”