Gaze naturale
Gaze naturale. Sursa foto: RFI.ro

Rusia va sista complet furnizarea de gaze către Franța, începând de joi, au anunțat oficialii companiei Gazprom. Decizia a fost luată deoarece Parisul nu a achitat integral livrările de gaze naturale de luna trecută. Moscova a redus de marți fluxul de gaze naturale pe conductele care alimentează Franța, motivul fiind existența unui dezacord privind contractul. 

Parisul dă asigurări că are suficiente rezerve de gaze pentru iarnă, doar 17% din gazele consumate provenind din Rusia

„Engie şi-a asigurat deja volumele necesare pentru a-şi îndeplini angajamentele faţă de clienţii săi şi faţă de propriile sale cerinţe şi a adoptat câteva măsuri pentru a reduce semnificativ orice impact direct fizic şi financiar care ar putea rezulta în urma întreruperii livrărilor de gaze de către Gazprom”, a transmis Engie.

 Potrivit ministrului francez pentru tranziție energetică, Agnes Pannier-Runacher, este foarte clar că Rusia folosește gazul drept armă de război

„Trebuie să ne pregătim pentru cel mai prost scenariu – cel al întreruperii complete a furnizării”, a spus ministrul francez pentru tranziție energetică, Agnes Pannier-Runacher.

Europa a fost informată de Gazprom că va opri fluxul de gaz prin Nord Stream 1, de miercuri până vineri, pentru efectuarea de noi „lucrări de mentenanță”. Compania rusească Gazprom a anunțat acum zece zile că astfel de lucrări trebuie făcute la fiecare 1.000 de ore de funcționare. Premierul francez Elisabeth Borne a îndemnat, luni, companiile să facă planuri de economisire a energiei până luna viitoare, avertizând că  vor fi primele afectate dacă Franța va fi obligată să raționalizeze furnizarea de gaze și energie electrică.

Rusia ar putea întrerupe complet livrarea de gaze spre Europa