Siguranța alimentară, pusă în pericol din cauza temperaturilor extrem de ridicate

Valurile de căldură sunt de așteptat să devină de 12 ori mai frecvente până în 2040, comparativ cu nivelurile de preîncălzire

Valurile de căldură amenință securitatea alimentară a întregii planete, avertizează oamenii de știință. După cea mai fierbinte zi din toate timpurile, cercetătorii spun că încălzirea globală poate însemna un viitor fără recolte pe uscat și o „moarte tăcută” în oceane. Temperaturile care dogoresc Pământul amenință capacitatea naturii de a ne furniza hrană, spun cercetătorii, în timp ce avertizează asupra unei „morți nevăzute și tăcute” în oceanele noastre, potrivit digi24.ro.

Valurile de căldură se răspândesc în Europa, SUA și China, punând în pericol viața umană, precum și pământul și marea de care aceasta depinde. 

„Sistemul nostru alimentar este global”, a spus John Marsham, profesor de științe atmosferice la Universitatea din Leeds. „Există riscuri tot mai mari de pierderi simultane majore de recolte în diferite regiuni ale lumii, care vor afecta într-adevăr disponibilitatea alimentelor și prețurile. Nu este ceea ce vedem acum, dar în următoarele decenii acesta este unul dintre lucrurile de care mă tem cu adevărat. „Ca ființă umană, dacă ești suficient de bogat, poți intra și pune aer condiționat. Dar ecosistemele naturale și ecosistemele cultivate nu pot face asta.”

Valurile de căldură sunt de așteptat să devină de 12 ori mai frecvente până în 2040, comparativ cu nivelurile de preîncălzire

Deși un val de căldură ar putea să nu omoare un ecosistem, evenimentele mai lungi și mai frecvente vor însemna că natura nu are timp să se recupereze. Criza climatică nu crește doar valurile de căldură atmosferice, ci și cele oceanice, dăunând comunităților de coastă și amenințând o altă sursă cheie de hrană pentru oameni. Stresul termic provoacă morți dramatice, cum ar fi „domul de căldură” din 2021 de-a lungul coastei Pacificului Canadei, care a ucis aproximativ 1 miliard de animale marine.

 Speciile din oceanele tropicale au cel mai mult de suferit. Recifele de corali tropicali, care adăpostesc cea mai mare biodiversitate a unui ecosistem, vor fi distruse la o creștere a temperaturii cu 2 grade la nivel global

Dr Nicole Miranda, cercetător senior la programul Oxford Martin, dedicat soluțiilor de reducere a temperaturii, a declarat că „vegetația și apa în apropiere pot servi ca modalități de a răci pasiv împrejurimile locului unde trăim. Copacii și plantele asigură umbra și beneficiază și de mecanismul de evapotranspirație. Ochiurile de apă, cum ar fi iazurile și fântânile, captează căldura din jurul lor prin evaporarea apei.”

Localnicii și turiștii din Corfu, evacuați din cauza incendiilor

Vorbim de distrugerea unei neprețuite surse de oxigen și a unui ecosistem care hrănește 500 de milioane de oameni de pe planetă, majoritatea din țări sărace.

Valurile de căldură sunt de așteptat să devină de 12 ori mai frecvente până în 2040, comparativ cu nivelurile de preîncălzire. Deși un val de căldură ar putea să nu omoare un ecosistem, evenimentele mai lungi și mai frecvente vor însemna că natura nu are timp să se recupereze. Criza climatică nu crește doar valurile de căldură atmosferice, ci și cele oceanice, dăunând comunităților de coastă și amenințând o altă sursă cheie de hrană pentru oameni.

Stresul termic provoacă morți dramatice, cum ar fi „domul de căldură” din 2021 de-a lungul coastei Pacificului Canadei, care a ucis aproximativ 1 miliard de animale marine.

 Speciile din oceanele tropicale au cel mai mult de suferit. Recifele de corali tropicali, care adăpostesc cea mai mare biodiversitate a unui ecosistem, vor fi distruse la o creștere a temperaturii cu 2 grade la nivel global. Vorbim de distrugerea unei neprețuite surse de oxigen și a unui ecosistem care hrănește 500 de milioane de oameni de pe planetă, majoritatea din țări sărace.