Nu a apărut pe hartă și, timp de zeci de ani, orice discuție despre orașul din Polonia a fost interzisă.

Borne Sulinowo este un oraș situat în nordul Poloniei și, după decenii, a devenit o destinație turistică care reprezintă o pagină de istorie a epocii sovietice.

Borne Sulinowo este cunoscut ca „orașul fantomă” al Poloniei, pentru că timp de zeci de ani nu a apărut pe nicio hartă. Era o locație secretă care, la apogeul Războiului Rece, a ascuns probabil un arsenal mortal de arme nucleare capabile să distrugă marile orașe occidentale, relatează CNN.

A primit numele de ”Cernobîlul polonez” și a fost comparat cu orașul din Ucraina datorită poveștilor despre radioactivitate, povești privite de localnici cu o deosebită îngrijorare după tragicul incident de la realul Cernobîl. De asemenea, misteriosul oraș polonez ar fi adăpostit, în secret, o parte din arsenalul nuclear al sovieticilor.

Un loc evitat, un loc despre care se vorbea doar în șoaptă și pentru care vizita presupunea un permis special, Borne Sulinowo a devenit recent o destinație pentru mulți turiști pasionați de istoria Uniunii Sovietice, dar și de evenimente din Al Doilea Război Mondial.

Fotografia lui Adolf Hitler

În anii războiului regiunea a fost parte a Germaniei, orașul fiind cunoscut sub denumirea de Gross Born. Funcționa ca bază militară și teren de antrenament, iar, o fotografie cu vizita lui Adolf Hitler în anul 1938 stă ca dovadă că orașul fantomă a cunoscut și asuprirea nazistă.

A fost un șantier de construcții masiv pentru trupe și facilități militare. După 1945, când sovieticii au preluat locul, complexul devenise parte a planurilor militare ale Pactului de la Varșovia, care includeau exerciții masive pentru forțele terestre și aeriene pentru o invazie a Occidentului. Era un singur drum care ducea acolo, o cale ferată care ajungea în orașul misterios din spatele gardurilor electrificate”, spune Wiesław Bartoszek, proprietarul muzeului local din Borne Sulinowo.

Orașul a fost adăugat pe hartă, atrage turiști curioși sau pasionați de o istorie ”altfel”. După zeci de ani de șoapte, temeri și speculații, orașul a devenit un scop pentru cercetători, un punct de interes pentru nostalgici și zona despre care, în sfârșit, se poate vorbi.

Citește și: Castelul Kalnoky din Covasna: o ruină transformată în punct turistic