Veneția impune taxă de intrare turiștilor

Controlorii de bilete vor fi însărcinaţi să verifice dacă aceştia deţin un bilet de intrare obligatoriu în zilele aglomerate în oraş.

Veneţia devine primul oraş turistic din lume care percepe o de intrare, asemenea unui parc de distracţii, într-un moment în care mişcările anti-turistice se înmulţesc, în special în Spania, determinând autorităţile să ia măsuri pentru a reconcilia bunăstarea locuitorilor cu un sector economic crucial.O inovaţie majoră îi aşteaptă pe turişti joi, când vor ajunge în gara din Veneţia, potrivit digi24.ro.

Controlorii de bilete vor fi însărcinaţi să verifice dacă aceştia deţin un bilet de intrare obligatoriu în zilele aglomerate în oraş.

Prin această premieră mondială, oraşul speră să limiteze turismul excesiv, obligându-i pe turiştii de o zi să plătească cinci euro pentru a se plimba pe faimoasele sale canale. „Scopul este de a găsi un echilibru între turism şi oraş şi locuitorii săi (…) Trebuie să reducem impactul turiştilor de o zi în anumite zile. La anumite date, acesta este prea mare şi acest lucru creează stres pentru oraş”, a explicat deputatul pentru turism Simone Venturini. În faţa elegantei staţii Santa Lucia, principalul punct de intrare în oraş, a fost amenajat un ghişeu de bilete pentru a-i ajuta pe turişti fără acest nou permis sub forma unui cod QR, disponibil şi online.

Primarul Luigi Brugnaro a recunoscut la începutul lunii aprilie că „este vorba de un experiment”, care va fi urmat cu siguranţă de alte oraşe turistice importante din întreaga lume.

În acest stadiu, experimentul rămâne însă foarte limitat. Pentru anul 2024, doar 29 de zile de vârf sunt afectate de această nouă taxă, care începe aşadar joi, zi de sărbătoare în Italia, şi se aplică aproape în fiecare weekend din mai până în iulie. Noua taxă este destinată exclusiv turiştilor care intră zilnic în oraşul vechi între orele 08:30 şi 16:00, ora locală.

Aceştia vor trebui să îşi descarce codul QR de pe site-ul dedicat (https://cda.ve.it/fr/), care este disponibil în limbile engleză, spaniolă, franceză şi germană, precum şi în italiană.

O amendă cuprinsă între 50 şi 300 de euro a fost stabilită pentru a-i pedepsi pe turiştii care încearcă să scape prin plasă, deşi autorităţile locale au declarat că intenţionează să recurgă mai degrabă la persuasiune decât la represiune. Veneţia, renumită în întreaga lume pentru monumentele, operele de artă, podurile şi canalele sale, este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1987.

O nouă cale ferată până la Mănăstirea Moldovița