Delta Dunării
Delta Dunării

Cu sau fără pandemie, restricții sau buget, mulți au ales în 2020 excursiile de o zi în Delta Dunării. Pentru mulți a fost prima vizită, prima întâlnire cu rezervația biosferei și prima incursiune într-o sălbătice unică, într-un peisaj ce nu mai are nevoie de nici un fel de prezentare. Și totuși. Ceea spune Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării dovedește că o zi petrecută aici reprezintă un produs toxic pentru Deltă:

”Excursiile de o zi în Delta Dunării reprezintă cel mai toxic produs turistic pentru rezervație, din cauza pagubelor pe care le produc habitatelor naturale din Rezervație vitezele excesive ale bărcilor, dar și a impresiilor eronate pe care le lasă aceste produse cumpărătorilor”.

Mai mult decât atât, Președintele asociației, Cătălin Țibuleac, a insistat asupra faptului că turismul lent este cel preferabil:

”Ecoturismul trebuie să fie pilonul principal în ceea ce înseamnă dezvoltarea Deltei. Altfel, nu vom avea o rezervație pe care să o lăsăm moștenire. 2020 ne obligă să ne redefinim modul în care se face turism. Media înnoptărilor s-a dublat de la 1,5 la 3 nopți, ceea ce arată că turiștii aleg vacanțele mai lungi în Deltă. În același timp, au apărut și produse turistice toxice și mă refer la acele oferte de vizitare a rezervației într-o singură zi”, a afirmat Țibuleac.

”Delta nu poate fi vizitată în patru ore, iar mulți turiști nu știu acest lucru. Ei văd ofertele, le cumpără, mănâncă un borș de pește și aleargă pe canale patru ore. Vă dați seama cât de toxică este o astfel de excursie! Asta nu înseamnă că nu putem dezvolta o cooperare cu hotelierii constănțeni pentru un pachet integrat în Dobrogea, în care să includem și cazare în Deltă. Ce-ar fi dacă turiștii care vin pe litoral să ajungă și în Deltă pentru ultimele două nopți? Asta înseamnă turism responsabil”, a afirmat președintele AMDTDD.

Citește și: Maramureșul virtual: fii turist și pe Facebook

#News

Foto