Bacăul știe să facă artă dintr-un simplu zid, să picteze prezentul pentru viitor și să facă un muzeu în culori dintr-un cartier gri. Proiectul a început în luna noiembrie a anului 2019 și coronavirusul nu a reușit să-i oprească pe artiști nici în 2020.

Și nu este vorba doar de artiști consacrați, ci și de elevi, de copii care au realizat 11 picturi murale purificatoare de aer. Și, aș putea adăuga că purifică și sufletul atunci când locuiești într-un oraș industrial și cam ignorat din punct de vedere turistic.

Vopseaua specială care purifică aerul vine din partea ZidArt, iar proiectul vine cu multe culori, multă viață și pictează clădirile de mari dimensiuni ale orașului. Așa cum se autodescrie, Zidart vrea să dărâme zidurile dintre noi, colorându-le pe cele din jurul nostru, vrea să apropie comunitatea și să transforme Bacăul într-un viitor obiectiv turistic.

Dacă Bacăul a cunoscut culorile în 2019, ZidArt a luat naștere ceva mai devreme, în 2017.

”ZidArt este proiectul prin care, alături de colegii mei, ne-am propus să dărâmăm zidurile dintre noi, colorându-le pe cele din jurul nostru, schimbând aspectul oraşului şi starea de spirit a oamenilor din judeţul Bacău”, a declarat Lucian Popa, inițiatorul proiectului..

”Până în 2019, prin Street Delivery Bacău, i-am ajutat pe băcăuani să înțeleagă că picturile murale pot face parte din identitatea culturală a unui oraş şi pot să transmită mesaje de interes general pentru societate. În realizarea lui ZidArt 2019, ne-am lovit de tot felul de reacţii, de la “Nu vă dau semnătura pentru că vreţi să-mi furaţi apartamentul” la “Vreţi să ne mâzgăliţi pereţii” sau “Voi, tinerii din ziua de azi, ne distrugeţi țara”. A fost un val uriaș de uşi închise, însă cu deschiderea unor tineri locatari, am reuşit să obţinem primul perete public.

Al doilea suflet perete l-am obţinut datorită unei bunici care avea nepotul în asociaţia noastră și care a convins restul locatarilor să ne ofere semnăturile necesare pentru a putea ulterior să obţinem avizul de legalitate de la primăria municipiului Bacău. În concluzie, ne-a luat aproape trei ani să reuşim să-i facem pe cetăţenii şi instituțiile oraşului Bacău să ne bombardeze cu mesaje şi telefoane pentru a le face şi lor picturi murale de mari dimensiuni”, a adăugat Lucian Popa.

Ce spun copiii?

Dragoş Bălan, elev: “A fost o experiență palpitantă, că erau oameni care ne priveau în timp ce lucram. Era într-un fel și stresant dar și foarte palpitant”.

Andreea Juncu, elevă: “Te simți tensionat că trebuie să faci lucrurile până la un termen limită, care la școală nu există. Dar la finalul zilei când vezi că îți iese desenul și lumea vine pe lângă tine, claxonează și îți arată că e ok, te simți extraordinar”.

Lucian Popa, inițiator proiect: ”Explozia de artă stradală vine din dorința unor tineri din Bacău care ne dorim să schimbăm un pic spațiul public și felul în care se raportează cetățenii lui la ce înseamnă un cartier, ce înseamnă un oraș gri, care în 2017 a început să vorbească prin picturi de mari dimensiuni, cu mesaj educațional care au rolul de a oferi o noua perspectivă de bine asupra orașului în care trăiesc”.

Refuzăm culoarea pentru că ne-am obișnuit cu viața în alb-negru, refuzăm schimbarea din teamă și refuzăm să vizităm un oraș industrial din snobism. În momentul în care orașul gri și industrial, renumit doar pentru avioane și tristeți bacoviene, te surprinde printr-o inovație demnă de o nouă mișcare artistică, descoperi că Bacăul nu înseamnă doar trecut. Înseamnă arta din prezent și o culoare a viitorului.

Citește și: Jenő Szabó, despre Omul Deltei: ”Patzaichin e plin de viață”

#News

Foto