”București, frumos mai ești!” Spus în batjocură, spus admirativ, spus la nervi și spus cu dinții încleștați atunci când ești blocat în trafic.

Spus nostalgic când ți-e dor de cineva drag și spus cu bucurie când aștepți concertul de la Romexpo. Chit că ai plătit un sfert de salariu.

Spus umil atunci când ești din provincie și caști gura la magazinele pe care le vezi doar în poze. Sau cumperi cartea aia pe care nu ai găsit-o în Galați.

Spus cu teamă când te uiți la pozele Bucureștiului revoluționar. Și mutilat. Și roșu.

Spus cu revoltă când știi că ai fost gazat într-un București al protestelor pașnice.

Și spus cu nerăbdare și blazare atunci când coronavirusul te obligă să stai acasă. Și când anulezi și rezervarea, și biletul de tren.

Un oraș frumos, un oraș prea plin, un oraș prea poluat și un oraș prea scump. Un oraș unde ura devine sinonimul iubirii. Un amestec de vechi cu nou, de frumos cu urât, și de atunci cu acum. Un București unde ”frumos” e peiorativ și unde viața devine lehamite. Sau orașul care îți arată ce înseamnă, de fapt, viața. Și un oraș care, totuși, te face să revii și să-i revii.

Cum rămâne cu Bucureștiul izolat? Cum rămâne cu capitala restricțiilor? Și cum rămâne cu o capitală care este, până la urmă, un oraș turistic? Un mic Paris devenit în timp prea mic și prea singur, deși numără aproape 2 milioane de locuitori.

”Eu vă spun că în această vară cred că turismul intern a fost la cele mai ridicate cote. Pe litoral este absolut plin, la munte e plin, în nordul Moldovei e plin, în Maramureş e plin, pe Clisura Dunării nu găseşti loc să rezervi nici în septembrie.

Cred că foarte mulţi turişti români au preferat din motive de siguranţă probabil şi de sănătate să îşi petreacă vacanţele în România. De aceea cred că pe perioada aceasta de vară nu putem vorbi în turism de pierderi mari.

Evident dacă adunăm din urmă per total ieşim în pierdere, dar a fost recuperată în perioada de vară o foarte mare parte din pierdere. Aştept cu foarte mare interes comunicarea statisticii aferentă lunii august ca să vedem exact unde ne vom situa.

Eu cred că turismul intern în această perioadă de vară, probabil iulie, august şi cred că şi septembrie, va avea încasări mai mari decât în perioada similară a anului trecut”, a explicat Virgil Popescu la Realitatea Plus.

Bani, planuri și turism. Încredere și răbdare. Problema e că nu ieșim în pierdere doar la capitolul finanțe. Amânăm cazări, bilete de tren, concerte și ne amânăm pe noi înșine.

Citește și: Clădire de 85 ani, consolidată de Primăria Capitalei

#News