Poți lăsa orice să se degradeze, chit că e sinagogă, biserică sau templu. Invoci mii de motive, nu investești și întorci spatele. Și, cel mai important, invoci lipsa banilor, a fondurilor. Pentru că nu obții ajutor, scrii despre asta.

”Era în stare de funcționare, dar a fost lăsată intenționat să se degradeze pentru a putea fi luată de un domn”, declara în 2013 pentru Info Sud-Est fostul șef al Comunității Evreiești din Constanța, Carol Friedman, despre starea sinagogii de după 1989.

Este vorba de o sinagogă în anul 1911. Momentan, e o ruină pe care lumea o privește cu indiferență, o ruină care reprezintă istorie.

E mai greu să ignori istoria, dar nu și imposibil. A fost construită pe un teren din centrul vechi al Constanței, dat comunității evreiești în anul 1864 de Sultanul Abdul Azis, prin firman (edict imperial, n.red.). Ridicată după planurile lui Adolf Linz, în stil maur, clădirea reflecta şi o oarecare influenţă arhitecturală caldeeană.

Planul a reprezentat iniţiativa lui Pincus Şapira, șeful comunității evreiești de la malul mării şi important comerciant de ceasuri şi bijuterii, furnizor al Casei Regale a României. Și povestea continuă. Între 1941- 1944, clădirea a fost transformată în depozit militar german, iar după cel de-al Doilea Război Mondial a fost refăcută parţial şi redată circuitului religios.

Și, încet-încet, ajungem în timpul prezent:

“Am făcut referate și pentru pază, de-a lungul timpului. Aici sunt niște probleme care trec sub tăcere. Unii oameni mercantili, chiar și din rândul evreilor, ar fi dorit să se dărâme sinagoga”, a mai adăugat Carol Friedman, șef peste evreii constănțeni în vremea când Sinagoga din Constanța s-a ruinat.

Insistăm că viitorul înseamnă evoluție. Că oamenii devin mai implicați. Că posibilitățile sunt multiple. Că e important doar să vrei, ca să reușești. Ce s-a întâmplat, e departe de reușită: niciun muncitor pe șantier, după 3 ani de la demarare.

Istoria se repetă și avem și un alt exemplu. Un exemplu de patrimoniu lăsat în paragină: Cazinoul din Constanța. S-a licitat și pentru Sinagogă, iar prima licitație pentru atribuirea lucrărilor a fost contestată și anulată:

“CNI a demarat încă din anul 2018 procedura de achiziție publică pentru execuția lucrărilor, având termen de deschidere a ofertelor data de 6.03.2018. Ca urmare a faptului că procedura de achiziție a fost contestată și anulată, modificările legislative survenite precum și perioada scursă până la demararea unei noi proceduri de achiziție publică a necesitat actualizarea documentației tehnico-economice”, se arată într-un răspuns al CNI pentru Info Sud-Est dat la sfârșitul lunii februarie.

Citește și: Vadu-Corbu: Plajă e distrusă, amenda e redusă

#News

Foto