S-a făcut un studiu: România versus Bulgaria. Litoralul românesc sau litoralul bulgăresc. Leu sau leva.

Studiul este făcut de CEIC DATA (Census and Economic Information Center). Avem cifre, avem statistici și avem grafice. Astfel, graficele arată veniturile pe care 200 de țări le-au înregistrat de-a lungul anilor. Când? În ultimii 30 de ani.

Undeva în 1999, România nu a stat grozav la capitolul turism. Și, dacă este să luăm în calcul analiza, vom ajunge la concluzia că țara noastră a avut cele mai mici venituri.

Este vorba de turismul de ”incoming”, iar bugetul a fost de 306 milioane de dolari. În schimb, țara prietenă și vecină, Bulgaria, a avut cel mai slab an al veniturilor din turismul de incoming în 1997.

Cu toate acestea, oricât de slab a fost anul turistic, Bulgaria a reușit să încaseze o sumă frumușică: 517 milioane de dolari.

Și tot vorbind de cifre, buget și de evoluția încasărilor, România, în momentul de față, de abia ajunge la 60% din valoarea veniturilor pe care le are țara vecină de la sud. Tot CEIC Data ne arată că, în 2018, România 3,261 miliarde de dolari, în timp ce Bulgaria contoriza 5,072 miliarde de dolari.

”Sumele acestea sunt banii pe care i-au adus în țară turiștii străini care au venit în România. Noi am menținut acest mit al turismului românesc peste cel bulgăresc cu ajutorul veniturilor încasate din turismul intern. Românii, spre deosebire de bulgari, își petrec concediul în țară. De aceea, per total, se arată că noi avem încasări mai mari decât ei”, a declarat consultantul in turism, Traian Bădulescu.

Și, ca să uităm de cifre și statistici, aș adăuga o notă personală. Cu riscul de a părea naționalistă, România este o țară mai frumoasă decât Bulgaria. E drept, avem avem cu 100 de kilometri mai puțin litoral, dar să nu uităm de munți, de stațiuni și de faptul că litoralul nu înseamnă o destinație unică. Vorbim și de mare versus munte.

Suprafața montană a României este dublă. Obiectivele turistice din țara noastră sunt numeroase și, da, orașele românești și Bucureștiul sunt mai bine întreținute. Că alegem să investim în turismul bulgăresc și să susținem economia vecinilor, poate fi influențat și de snobismul neaoș. Dar…de gustibus.

Citește și: Prinţul Charles: ”România ocupă un loc deosebit în inima mea”

#News