Un observator pentru lupi a fost amenajat în Parcul Natural Putna din Munţii Vrancei, cu scopul de a atrage turişti sau profesionişti care îşi doresc să vadă şi să fotografieze aceste carnivore, anunță Agerpres.

Ion Militaru, directorul Parcului Natural Putna, a precizat faptul că observatorul a fost montat în cursul toamnei, urmând a fi aduse și câteva saltele în plus, deoarece observatorul e dotat cu două paturi pentru cei care doresc să rămână peste noapte.

Scopul este încurajarea turiștilor și fotografilor să descopere viața din sălbăticie, să o imortalizeze și să studieze exemplarele de lupi.

Ne gândim să facem un fel de pachet pentru cei care doresc să rămână peste noapte, mai ales că până acolo sunt circa 11 kilometri de mers pe jos. Până la destinaţie, avem posibilitatea, mai ales dacă este zăpadă, să interpretăm urmele pe cale le întâlnim, să vedem ce animal a trecut pe acolo. Iar dacă aveam zăpadă, reuşim să creăm şi acea imagine, de a simţi cât mai aproape animalul sălbatic”, a declarat directorul Parcului Natural Putna, Ion Militaru.

Vrancea: Un observator pentru lupi a fost amenajat în Parcul Natural Putna

Parcul Natural Putna din Munţii Vrancei: traversat de 10-15 exemplare de lupi

Potrivit acestuia, în zonă sunt 10-15 exemplare de lupi, care însă sunt în permanentă mişcare.

Lupii nu trăiesc permanent Parcul Natural Putna , preferând să se deplaseze foarte mult. Cu toate acestea, pe raza Parcului Natural Putna se întretaie două, maxim trei haite de lupi.

Haita care circulă în Tişiţa, de exemplu, este foarte puternică din punct de vedere genetic, astfel că a reuşit să-şi trimită membri din haită până în Harghita, în zona numită Herculian”, a precizat Ion Militaru.

Nu doar lupii pot fi întâlniţi în Parcul Natural Putna, cea mai mare arie protejată din Vrancea, aflată la limita de graniţă cu judeţul Covasna, pe teritoriile administrative ale comunelor Nistoreşti, Păuleşti, Soveja şi Tulnici. Rezervaţia este cunoscută atât pentru flora sa, alcătuită din circa 650 de specii de plante, dar şi pentru fauna reprezentată de specii precum urs brun, mistreţ, căprioară, râs sau vulpe, scrie Agerpres.

Citește și: Maramureșul virtual: iarna din nordul României

#News