O incursiune prin cartea de geografie ne spune că Vârful Moldoveanu este vârful muntos cel mai înalt din România. Acesta este situat în Masivul Făgăraș, în județul Argeș. Altitudinea lui este 2544 metri.

De asemenea, din cauza piscurilor montane din jurul său, majoritatea de peste 2.400 de metri, Vârful Moldoveanu este vizibil doar de pe creasta Făgărașului ori din aer, spre deosebire de multe din principalele vârfuri ale lanțului făgărășan, ce sunt vizibile și din Depresiunea Făgărașului.

Nu am deschis doar cartea de geografie, ci și celebra carte albastră. Adică Facebook. Mulți, foarte mulți sau chiar prea mulți au tratat anul 2020 ca pe un an absolut normal. Și pentru mulți normalitatea nu e normalitate dacă nu există înghesuială, aglomerație. Românul nu se simte în concediu dacă nu simte răsuflarea unui alt român în ceafă. Și asta fie că e vorba de munte, litoral sau coada de la Lidl.

Revenind la Vârful Moldoveanu. E înalt, dificil de escaladat, dar nu imposibil.

Ce a fost cu adevărat imposibil anul acesta: să bifezi toate locațiile pe care le-ai notat pe lista de concediu. De ce? Restricții, coronavirusul, amenzi, stări de alertă, stări de urgență, măști și puțină panică.

Cu toate acestea, cei care iubesc muntele, îl iubesc și în 2020. Și nu vorbim de 2-3 inși. Vorbim de sute de aventurieri care s-au înghesuit, au avut răbdarea și au și reușit să ”cucerească” muntele.

Din nou, mărturie stau paginile de Facebook, pozele și poveștile fiecăruia. În ciuda aglomerației, comparabilă cu cea dintr-un parc într-o zi cu vreme frumoasă, atmosfera a fost bună, iar oamenii nu au lăsat urma trecerii lor, spune Dan Izvoreanu, montaniard cu experiență. El estimează că, pe parcursul zilei de sâmbătă, aproape 1.000 de oameni au făcut traseul spre Moldoveanu.

Un an dificil poate face accesul pe munte mai puțin dificil. Pe principiul evadării din închisoare. Ai mai mult elan, mai mult curaj și mai multă energie. Tot ce sper este ca energia unora să nu aducă iar gratiile închisorii.

Citește și: Travel Carpathia: ”Izolarea în natură este cea mai pură formă de evadare”

#News