De ziua lor, salvamontiștii argeșeni au ales să ajute și să se lupte cu inconștiența unora. Misiunea de sâmbătă noapte a fost una grea și lungă și sperăm cu toții că turiștii vor avea ceva de învățat din mesajul echipei Salvamont Argeș.

Doi turiști au ajuns pe Piatra Craiului total nepregătiți, dar cu ambiția la ei. E vorba de o ambiție periculoasă, de inconștiență și de un traseu care nu este pentru amatori: Cota 2000 Transfăgărășan. Și, ca să dăm și amănunte interesante, cei doi petrecăreți au ales ruta după ce au consumat o cantitate importantă de alcool.

Salvamontistii argeșeni au intervenit pentru recuperarea unor persoane complet nepregătite pentru Piatra Craiului, unde ajunseseră nu pe vreo potecă marcată mai expusă, ci chiar pe Brâul de Mijloc, unde s-au blocat, scrie Adevarul.

”Cadouri de ziua noastră în timpul nopții trecute, că tot a fost ieri Ziua Salvamont. Am primit cu toții, ceea ce am meritat!

Acțiune foarte lungă și grea de recuperare a doi turiști din Călărași, noaptea trecută, persoane complet nepregătite pentru Piatră Craiului, unde ajunseseră nu pe vreo potecă marcată mai expusă, ci chiar pe Brâul de Mijloc, unde s-au blocat. Asta a însemnat o noapte întreagă pierdută de către salvamontiștii campulungeni, oameni care acum au terminat acțiunea și ar trebui să fie pregătiți pentru accidente în continuare…

În paralel, la Cota 2000 Transfăgărășan, o altă dovadă a regresiei de la montaniard la „munțoman” este faptul că doi tineri, băuți, au plecat de la tunelul Transfăgărășan spre… Moldoveanu, la ora 14:30. În adidași. Halucinant, nu? În final, au fost reperați în cursul nopții la cabană Podragu, în siguranță, unde au fost îndrumați să coboare, de către un grup de montaniarzi.

Nu în ultimul rând, tânărul evacuat cu elicopterul vineri de sub Caltun, a arătat încă din apelul către 112 faptul că era complet paralel cu muntele, practicând doar un fel de „munțomăneală”. Omul nu știa ce înseamnă căldare alpină, cerând agasat opertorului să definească termenul, nu știa foarte bine numele lacului glaciar dinspre care cobora s.a.m.d.

Oameni buni, începeți cu munți ușori, țineți în frâie ego-ul zburdalnic, care va îndeamnă să mergeți din parc, direct către Moldoveanu, Negoiu, sau Piatră Craiului. Învățați muntele încetul cu încetul, lăsăți netul unde alți supraviețuitori se laudă că au reușit nu-știu-ce tură. Nu de altă, noi facem totul să aveți happy-end că în filmele americane, dar lucrurile se pot sfârși și prost, într-un sac cu fermoar…”, se arată pe pagina de Facabook a Salvamont Argeș.

Citește și: Carmen Dorobăț descrie o vacanță cu distanță

#News

Foto