Se vor impune măsuri noi, chit că alegem să mergem la plajă, la munte sau într-o simplă plimbare în oraș. Nu prea există vacanță fără aglomerație și nu prea există aglomerație fără risc.

Începând cu 1 august, în stațiunile de la malul mării, mai ales pe faleză, în piețe și alte locuri aglomerate se vor purta măști. Că vrem, că nu vrem, că suntem pro sau contra existenței coronavirusului, ar fi ideal să respectăm legea.

Virusul circulă și nu există o soluție 100% sigură pentru a-l evita. Alegem să ne evităm noi pe noi, să păstrăm distanța și să sperăm că viitorul concediu va fi fără măști. Că ne vom putea recunoaște și că va veni ziua când anul 2020 va fi doar un subiect de discuție. Nu subiectul care să ne acopere fețele.

”Aceste particule pe care nu le vedem se așază pe particule de praf, pe particule de nisip, care, în contextul unei mișcări a curenților de aer – că este vorba de vânt, că este vorba de aer condiționat – prezintă riscul de infectare și atunci, a purta mască în zonele deschise, dar care sunt foarte aglomerate și prezintă posibilitatea transmiterii de la o persoană la alta prin astfel de particule ce transportă virusurile, este binevenită în special în zone cum este litoralul.

Consider că sunt măsuri extrem de binevenite, iar această mască nu cred că este foarte deranjantă. Este ușoară, chiar dacă o schimbăm mai des și o aruncăm – categoric trebuie să o aruncăm”, a explicat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

”Să ne gândim că la ATI nu se eliberează atât de ușor locurile, este vorba de spitalizări mai îndelungate. Sigur, acolo unde nu apare un deces”, a menționat managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Într-o notă mai optimistă, Carmen Dorobăț declară: ”Eu cred că profilul pacientului și înțelegerea cetățenilor deja s-a schimbat. La Boli Infecțioase la Iași sunt persoane care la 48 de ore se pot externa și care nu doresc să se externeze, pentru că se simt mai în siguranță în spital”.

Aș păstra optimismul, așa cum păstrez și dorul de vacanță. Masca poate fi un instrument de protecție sau, la fel de bine, poate fi un subiect controversat. Și un motiv de revoltă. Depinde de fiecare.

Citește și: George-Sergiu Niculescu și turismul la cheie: un fel de autostop

#News