Comisia Europeana

Potrivit raportului anual al Comisiei Europene privind conformitatea statelor membre cu dreptul UE, România figurează cu nu mai puțin de 38 de proceduri de infringement. Raportul prezintă modul în care Comisia a monitorizat și a asigurat aplicarea dreptului UE în 2019 și performanțele statelor membre în diverse domenii de politică.

Pe înțelesul tuturor, pentru ca cetățenii și întreprinderile să poată profita de beneficiile oferite de dreptul UE, este esențial ca statele membre să transpună directivele europene în propria ordine juridică națională în termenele prevăzute. Aceste proceduri de infringement reprezintă deci, încălcarea directivelor europene, aplicarea lor cu întârziere, sau deloc.

„În 2019, mai mult de jumătate din procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor au fost legate de transpunerea tardivă a directivelor, deși numărul acestora a scăzut ușor (de la 419 de cazuri în 2018 la 406 în 2019). În comparație, cel mai mare număr de noi cazuri de transpunere tardivă din ultimii cinci ani a fost înregistrat în 2016 (847 cazuri).

Pentru a facilita transpunerea corectă și la timp, Comisia a continuat să asiste statele membre prin pregătirea unor planuri de punere în aplicare, a unor site-uri web specifice și a unor documente de orientare și prin schimbul de bune practici în cadrul reuniunilor grupurilor de experți”, au transmis, vineri, reprezentanții Comisiei Europene într-un comunicat.

Din cele 38 de proceduri de infringement deschise împotriva României, 17 sunt noi și se referă la mobilitate și transport (3), mediu (3), stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital (2), piață internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri (2), justiție și consumatori (2), altele (5).

Potrivit raportului Comisiei Europene, Luxemburg, Estonia și Lituania au înregistrat cele mai puține cazuri noi de transpunere incorectă sau de aplicare incorectă a legislației UE în 2019, în timp ce Spania, Italia și Grecia au înregistrat cele mai multe cazuri.

Citește și: Comisia Europeană ne apără pădurile

HashtagNews.ro