Prefectul judeţului Constanţa, George-Sergiu Niculescu, discută un fenomen interesant: turismul ”la cheie“. Este vorba metodă periculoasă pe care mulți o aleg. Un fel de autostop pentru cazare și un fel de încredere oarbă în persoane necunoscute pe care alegem să le plătim.

Turiștii aleg ”oameni despre care nu ştiu nimic”, pentru că turiștii ar face orice pentru o vacanță în 2020. Dacă e să ne luăm după estimări, acestea arată că pe litoralul românesc există aproximativ 100.000 de locuri de cazare acreditate şi alte 100.000 de locuri ”la negru”.

”Turismul «la cheie» este un fenomen de care, se pare, nu putem scăpa, nici măcar în plină pandemie! Indivizi care, fără să se gândească la faptul că vor primi în casele lor oameni despre care nu ştiu nimic, care pot veni dintr-un focar COVID, sunt prezenţi în fiecare dimineaţă pe marginea drumului, în cele mai importante staţiuni de pe litoral, cu precădere în Mamaia. Din start, un act de inconştienţă!”, a scris prefectul judeţului Constanţa, George-Sergiu Niculescu, pe Facebook.

Că trăim sau nu un an greu, lung și plin de restricții, nu cred că ar trebui să ne lăsăm tentați de hotelierii fantomă. ”Mă gândesc şi la turiştii care vin la mare, fără să-şi rezerve o cazare într-o unitate care respectă toate normele sanitare actuale. Cum pot intra, cu încredere, în casa unui străin? Oferă „privaţii” condiţii sanitare la standarde înalte? Acceptă vouchere de vacanţă? Oferă mic dejun şi cină? Din câte ştiu eu, nu!

Cu toate acestea, mulţi oameni apelează la cazări obţinute pe marginea drumului. Iar situaţia, în sine, este un afront la adresa eforturilor pe care autorităţile le fac împotriva pandemiei, dar şi un act clar de concurenţă neloială faţă de cei care plătesc taxe şi impozite, să poată face turism.

În contextul actual, în care turismul trebuie să fie făcut respectând regulile de igienă, purtarea măştilor, scanarea temperaturii şi multe altele, vedem în imagini o definiţie adevărată a zădărnicirii combaterii bolilor”, afirmă prefectul.

Să te încânte un preț puțin mai mic, să riști să pășești casa unui necunoscut, să refuzi ideea de factură, da, toate acestea mi se par inconștiență. Și e interesant faptul că milităm pentru legi respectate și servicii corecte. Milităm pentru o stopare a corupției, dar punem protestele pe pauză în vacanțe.

Problema apare atunci când inconștiența devine un exemplu.

Citește și: Cătălin Câmpeanu: o vacanță altfel poate fi o vacanță perfectă

#News