Fontana dei Catecumeni
Fontana dei Catecumeni. Sursa foto : Roma Rime

 Sancțiune neobișnuită primită de un turist care a vizitat Roma. Acesta a fost amendat cu 450 de euro deoarece nu a respectat una dintre regulile „decorului urban” din capitala Italiei,  atunci când a mâncat o înghețată pe treptele unei fântâni, potrivit digi24.ro.


Bărbatul este un american de 55 de ani, care în afară de înghețată, avea și o bere în mână. Acesta, care se afla la Fontana dei Catecumeni, o piață mică și pitorească din cartierul Monti, a fost avertizat de polițiști, sâmbătă dimineață. Fontana dei Catecumeni a fost construită de Battista Rusconi în 1589, fiind un loc unde locuitorii se adună noaptea. Fântâna a fost închisă vineri,, fiind înconjurată de o bandă de protecție. Se pare că banda ar fi fost îndepărtată, motiv pentru care  turistul american nu și-a dat seama că va comite o infracțiune dacă se stă pe treptele acesteia. Bărbatul nu a ținut cont de avertismentele polițiștilor, care l-au sancționat cu o amendă de 450 de euro.

Turistul le-a spus polițiștilor că nu știa că este interzis consumul de alimente sau băuturi și nici că nu este voie să se stea pe treptele fântânilor din Roma

Aceasta face parte dintr-o serie de reguli introduse în 2017, în vederea restabilirii decorul capitalei italiene. Regula se număra printre cele actualizate din legislația elaborată pentru prima dată în 1946, care includea interdicția de a trage valize cu rotile și cărucioare pe scările istorice, de a umbla cu pieptul gol, de a înota în fântâni și de a merge în pub-uri. Restricțiile au eliminat chiar și obiceiul local de a întinde rufele la uscat între clădiri vecine.

Din 2018, oamenilor li s-a interzis să stea pe Treptele Spaniole. În luna iunie, un turist american a fost amendat pentru că a aruncat un scuter electric în josul sitului de patrimoniu mondial UNESCO, provocând, se pare, pagube de 25.000 de euro.

Măsuri radicale luate de Italia pentru reducerea consumului de gaze naturale