Nu am scăpat de mizerie nici pe perioada de restricții și nu au scăpat de mizerie nici plajele din Vadu, Corbu si Midia. Că așa e românul când e în vacanță: lasă urme. Să știe toată lumea că poate ajunge la Cota 2000 pe patru roți. Sau pe plajele sălbatice – tot pe patru roți. Sau, de ce nu, în Deltă sau prin păduri necălcate nici de două picioare.

Urme de cauciucuri și urme de nesimțire.

Un anumit tipar de român poate ajunge oriunde. E încrezător în forțele proprii și în talentul de a lăsa gunoiul oriunde în natură. Face gunoi, se plânge de gunoi și, dacă-l numești gunoi, e posibil să te ia la pumni. Și dacă te ia la pumni, se alege cu o amendă pe care o contestă sau o plătește și se plânge de nedreptate, după.

De plâns, se plânge și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării:

Acțiuni continue de monitorizare și control pe plajele sălbatice din sudul Rezervației Biosferei Delta Dunării

”Și în acest weekend au continuat acțiunile inspectorilor ecologi ai ARBDD în colaborare cu reprezentanți ai Poliției Deltei Dunării, care au constatat o creștere a numărului de turiști ce vin în zilele de weekend pe plajele sălbatice de la Vadu, Corbu și Midia.

Astfel, sâmbătă au fost estimați în total pe aceste plaje, aproximativ 9.100 turiști cu 860 de mașini. Duminică numărul turiștilor a fost vizibil mai mare, fiind estimați numai pe plaja Vadu 12.000 de turiști cu 750 de mașini, iar în total, aproximativ 14.000 turiști cu 1400 mașini.

În continuare au fost aplicate sancțiuni persoanelor care nu au respectat regulile de vizitare ale acestor plaje neamenajate ce fac parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării, respectiv celor care au campat ilegal și au parcat mașinile și rulotele pe vegetația existentă în habitatele de interes comunitar. În total, în acest weekend, au fost aplicate 52 de sancțiuni în valoare totală de 36.000 lei.

Revenim cu precizarea că zonele costiere naturale Vadu, Corbu, Midia fac parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și au statut de “Site Natura 2000” incluzând habitate specifice și specii de interes conservativ deosebit de valoroase la nivel european și mondial.

Facem un apel către vizitatori, să înțeleagă că este nevoie de un comportament responsabil față de natură, respectând regulile de vizitare, asigurându-se astfel protecția acestor zone pe termen lung”.

Amenzi se dau, doar că amenzile nu schimbă nimic. Nu, nu vorbește pesimismul din mine. Vorbește experiența. Am văzut mizerie la munte, la mare, în păduri și văd zilnic mizerie pe stradă. Lumea pozează, se plânge sau e nepăsătoare. Și, de cele mai multe ori, se dă vina pe primării. Că, de ce nu face, dom’le, primarul nimic?

Și mă gândesc că oricâte amenzi s-ar da și s-ar încasa, tot acolo rămânem. Sau, oricâți angajați pentru curățenie ar plăti primarul, unii vor continua să evite pubela. Sau confundă strada cu pubela.

Așa cum confundă rezervația cu coșul de gunoi.

Citește și: Primarul Georgescu vrea atmosferă boemă în Vama Veche

#News

Foto