Vorbim de un viitor în care România va fi iubită și de turiștii români. Nu doar de cei care ne întrețin economia. Avem nevoie de o Românie așa cum o știm din cărțile de geografie: curată, bine întreținută și verde. Se fac pași mici, ne mișcăm greu, dar nu stagnăm. E drept că peticim niște lacune vechi, că se încearcă zilnic și că rezultatele nu sunt atât de mediatizate pe cât ar trebui.

Astăzi este vorba de Geoparcul ”Ţinutul Buzăului”. Geoparcul se  întinde pe teritoriul a 18 unităţi administrativ-teritoriale și are o ambiție frumoasă: de a deveni doilea geoparc acreditat UNESCO din România.  Este nevoie de o acreditare care ar urma să fie obţinută în decurs de un an. Nu e mult, avem optimismul la noi. Și implicarea.

Printre obiectivele turistice care fac parte din Geoparcul Ţinutul Buzăului, sunt Vulcanii Noroioşi, Muntele de Sare de la Mânzăleşti şi Platoul Meledic, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, Aşezările rupestre din Munţii Buzăului şi Trovanţii de la Ulmet.

”Este un vis al CJ care va deveni realitate, este o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară unde noi, Consiliul Judeţean, suntem principalul aplicant, este vorba despre Ţinutul Buzăului, o zonă foarte importantă din judeţul Buzău atât din punctul de vedere al numărului locuitorilor, turismului şi dezvoltării (…) În sfârşit a venit vremea să aplicăm ca acest geoparc să devină Geoparc UNESCO”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Obţinerea acreditării UNESCO este un proces de durată, care necesită îndeplinirea unor condiţii, iar la final o echipă multinaţională de experţi va vizita Ţinutul Buzăului pentru a-i conferi acreditarea.

”Am făcut tot ce depindea de noi atât din punct de vedere material, cât şi logistic, am pus sumele de bani, vom depune documentaţia în această lună şi din informaţiile care le am Geoparcul Ţinutul Buzăului va fi acreditat UNESCO. Din acel moment se schimbă radical viaţa locuitorilor, a oamenilor, tot ce însemnă turism şi dezvoltare pentru acest teritoriu.

Eu mă bucur că vom intra pe această hartă a Geoparcurilor UNESCO şi de abia acum intrăm pe o hartă importantă a turismului”, a susţinut Neagu.

Nu suntem atât de mici pe cât se spune. Nu suntem doar un punct pe hartă. Nu suntem atât de neimplicați și refuzăm să ne mândrim doar cu trecutul. Avem obiective turistice și părți de țară pe care le-am uitat, le uităm și le vom uita, dacă nu ne-ar trezi alții la realitate.

Citește și: Iulian Stana despre platoul Bucegi: ”Nu ne-am așteptat să fie atât de multă lume”

#News

Foto