Vrei să te muți într-o țară ferită de șomaj? Vrei să câșțigi în 8 ore cât câștigă alții în jumătate de lună? Vrei să fii plătit cu peste 100 de lei pe oră? Mută-te în Geneva. Desigur, ia în calcul și pandemia pentru că, deși Elveția este una dintre cele mai bogate țări din lume, economia a fost afectată în 2020. Și totuși: cel mai mic salariu în Geneva pare colosal în România. Nu că ar fi singurul motiv ca să te muți. Geneva, în sine, e o nirvană a Elveției.

Cu toate aceste, vestea că Geneva va avea cel mai mare salariu minim din lume, de 21 de euro pe oră – sau circa 3.700 de euro pe lună, a făcut înconjurul planetei. Dar orașul este printre cele mai scumpe din lume, iar această sumă abia îi trece pe oameni de pragul sărăciei, relatează CNN.

21 de euro pe lună poate părea o sumă uriașă, în condițiile în care în Statele Unite, de exemplu, salariul minim este de 7,25 dolari (6,2 euro) pe oră. Dar Geneva este al 10-lea cel mai scump oraș din lume, potrivit unui raport al The Economist Intelligence Unit privind costul vieții în lume în 2020.

”Noua lege a salariului minim se va aplică pentru aproximativ 6% dintre angajaţii din canton începând cu data de 1 noiembrie”, a declarat Mauro Poggia, un ales al cantonului, pentru CNN. Organizaţia sindicatelor din Geneva a descris rezultatul alegerilor drept ”o victorie istorică, o victorie care va aduce beneficii direct pentru 30,000 de muncitori, două treimi dintre care sunt femei”.

Michel Charrat, preşedintele unei asociaţii a muncitorilor care fac navetă între Geneva şi Franţa, a declarat că măsura este una profund dezirabilă, mai ales în urma efectelor pandemiei de COVID-19. ”Pandemia ne-a arătat cum o parte a populaţiei elveţiene nu-şi permite să trăiască în Geneva. Noul salariu minim este o garanţie pentru a nu cădea sub pragul sărăciei”, a declarat acesta pentru The Guardian.

Citește și: Soția lui Boc: un salariu în mână, altul în declarația de avere

#News