Delta Neajlovului
Delta Neajlovului

România e tânără, dacă vrem să fie tânără. Și România poate fi tânără cu ajutorul nostru, cu implicarea noastră și cu dorința noastră de a o descoperi. Da, România are multe de oferit. Și noi am avea atât de multe de văzut, dacă ne-am păstra curiozitatea vie. Dacă am încerca locații noi și dacă am înțelege că transformarea nu o face doar omul. Și noutatea nu ține doar de tehnologie.

Am aflat recent că, în sudul României, pe teritoriul județului Giurgiu, se află Parcul Natural Comana, declarat arie protejată din anul 2004. Și, da, am decis o vizită virtuală. Momentan virtuală, pentru că e prima destinație turistică pe care o voi alege la final de pandemie.

Natura a ales să renască în inima Parcului Natural Comana. Și așa s-a născut  Delta Neajlovului sau Balta Comana. Puțini știu că este considerată a doua deltă din România, atât ca mărime, cât și ca biodiversitate, după Delta Dunării.

Cu alte cuvinte, la 250 de kilometri distanță de Delta Dunării și la trei sferturi de oră de București, vibrează cea mai tânără deltă a Europei, cea a Neajlovului. E accesibilă, e aproape și este a noastră. Și, da, e un punct turistic nou, întreținut frumos și cu o poveste ”de poveste”:

Gelu Palamaru, administrator: ”Aici a fost un fund glacial și în această zonă s-au strâns apele râului Neajlov. Seamănă foarte bine cu Delta adevărată. E a doua ca biodiversitate după Delta Dunării. E pe un râu interior, Neajlovul. Adăpostește peste 200 de specii de păsări și peste 60 de specii de pești. Trecem pe sub pasarela dorințelor.”

Seamănă cu delta adevărată și este o deltă cât se poate adevărată. O deltă nouă, o deltă tânără. Un copil de deltă, unde natura își croiește o cale proprie, unde liniștea are culoarea albastră și unde florile, păsările și vegetația sunt parte din poveste. Parte din prezent și culoarea viitorului.

”În față vedem lebedele. S-au înmulțit, mă bucur că le priește și vor rămâne peste iarnă, deci nu migrează. A lucrat Dumnezeu, ca să fie lucrul ăsta, minunea ce se întâmplă acum la Comana”, a adăugat Gelu Palamaru.

Administratorul se descrie simplu: ”pentru curioși… sunt un om normal”.

Dacă normalitatea înseamnă promovarea turismului, grija și dragostea pentru natură, Gelu Palamarul e mai mult decât un exemplu de normalitate. Și un exemplu pe care ar trebui să îl urmăm. Fiecare dintre noi.

Citește și: 2020: la mare, în mare sau în piscină?

#News

Foto