Am pățit de multe ori ca, atunci când ajung la mare, să fie agitată. Să fie valuri. Să fie steagul roșu arborat și salvamarii pe metereze. Sau, mai bine zis, pe plajă. Cu ochii în patru.

Am văzut persoane fluierate să iasă din apă. Și-am văzut și cum, aceleași persoane, după ce plecau salvamarii, intrau din nou în valuri. Am auzit despre persoane salvate la mustață, și-am auzit de altele, care n-au fost la fel de norocoase. Oricum, inconștiența ucide, știm deja.

Revenind. E foarte trist să ajungi la mare, eventual într-o goană de 2 zile, și să prinzi marea agitată. Practic nu ai cum intra în valuri. Nu poți profita de marea la care ai visat tot anul.

Din punctul meu de vedere, un premiu de consolare îl reprezintă parcurile acvatice. Două dintre ele sunt nou deschise pe lacurile din Mamaia și Costinești. Altele au fost reamenajate, gata să primească turiști dornici de senzații noi.

Avantajul? No contează că bate vântul, că-s valuri sau că sunt prea multe alge, te poți bucura de vacanță. Și de apă.

Oferta este bogată:    

”Avem schi nautic, avem caiace, avem canoe, stand up paddle, avem bărcuțe cu vâsle. Acum, următoarea chestie pe care o vom construi este cablul cu rampe pentru cei profesioniști”, spune Rafaelo, instructor parc acvatic.

Accesul pentru două ore costă 60 de lei, iar toată ziua, 100 de lei. Îndrumarea instructorului se plătește separat și costă 200 de lei pentru copii și 230 de lei pentru adult, în zile de weekend.

În Costinești, un alt parc acvatic asemănător atrage tineri dornici de adrenalină. Un bilet pentru două ore costă 30 de lei.

Cel mai nou parc acvatic deschis pe litoral se află însă în stațiunea Jupiter, unde administratorii s-au gândit să ofere atât distracție pe apă, cât și relaxare pe marginea piscinei. În perioadele în care salvamarii arborează steagul roșu la malul mării, piscinele și toboganele cu apă sunt o alternativă.

Prețurile sunt, și ele, diferite: 30 de lei trei ore pentru adulți și 20 de lei pentru copii sau 60 de lei toată ziua adulții și 50 de lei copiii.

Sunt variante de luat în seamă, zic eu, mai ales dacă dorul de mare e mare, dar marea nu cooperează. În plus, parcurile acvatice oferă activități inedite. Să fim serioși: nu avem cu toții toboganul și piscina în curtea casei.

Cu alte cuvinte dacă, dintr-un motiv sau altul, marea nu vi se pare prietenoasă, luați în calcul alternativa: parcuri acvatice, într-un mediu controlat.

Citește și: Creta vrea turiști români și nu se răzgândește

#News