Cimitirul evreiesc din Alba Iulia
Cimitirul evreiesc din Alba Iulia

Cimitirul evreiesc din Alba Iulia a fost și este obiectivul turistic pe care nu îl vizitează aproape nimeni. Deși descrie povestea celei mai mari comunități de evrei din Transilvania, comunitate ajunsă astăzi la doar 50 de persoane, cimitirul este evitat până și de locuitorii orașului, deși se află într-o zonă centrală din Alba Iulia.

Cimitirul evreiesc al orașului poate fi întrezărit în spatele unui gard deformat de vreme, iar puțini locuitori ai orașului au făcut vreodată pasul din stradă, dincolo de poarta îngustă a unei curți din vecinătate, care indică intrarea în cimitir.

Este central, dar este evitat și este pagină de istorie, dar locuitorii ignoră istoria: cimitirul adăpostește povești uitate, monumente funerare și clădiri rămase în picioare din alte vremuri. De asemenea, reprezintă și dovada că au existat civilizații cosmopolite și ideea de cosmopolit nu a exclus ideea de conviețuire, în Alba Iulia locuind cam toate națiunile din Transilvania.

Nu, nu am intrat nicioadă. Trec zilnic pe aici, de ani întregi. Nici nu știu pe unde este intrarea pentru că poarta asta este mereu închisă. Știam doar că e un cimitir, că asta se vede” spune Alexandra R., o tânără din Alba Iulia.

Nu este un caz singular, mai mulți locutori din Alba Iulia declarând că evită locul sau că nu știu aproape nimic despre pagina de istorie de dincolo de gardul înalt.

Cimitirul evreiesc din Alba Iulia, obiectivul turistic pe care nu îl vizitează aproape nimeni. Povestea celei mai mari comunități de evrei din Transilvania, ajunsă astăzi la 50 de persoane

Un obiectiv turistic ignorat

Cimitirul este, în mod oficial, obiectiv turistic (fără să fie și monument istoric, spune Lia Borza), identificat ca atare de primărie printr-o plăcuță amplasată la fața locului, care are un qr-code cu ajutorul căruia ajungi pe un site al administrației, unde sunt informații despre el.

Cândva, comunitatea de evrei din oraș era foarte mare. În momentul de față, cimitirul este foarte bine întreținut prin grija şi cu ajutorul financiar al Federaţiei comunităţilor evreieşti din ţară.

Bine întreținut, dar nevizitat.

Președintele comunității evreiești din Alba Iulia, Lia Borza, spune că cimitirul este îngrijit de o familie care locuiește în vecinătate.

Secretele cimitirului evreiesc din Alba Iulia

Potrivit acesteia, în anul 2020 locul a avut și mai puțini vizitatori decât în alți ani, din cauza pandemiei și a restricțiilor de circulație. Totodată, evenimentele culturale ale comunității, care mai numără mai puțin de 50 de persoane, au fost, momentan, sistate.

Citește și: Maramureșul virtual: iarna din nordul României

#News