Că alegi să ieși din casă pentru a sprijini turismul viticol sau pentru o mică beție, românul găsește mereu motive să uite de anul 2020. Nu are nevoie de o bere în Centrul Vechi, la fel cum nu are nevoie de prea multe motive pentru care să nu-și facă un plan de vacanță. Chiar și pe pandemie.

Turistul român alege o plimbare pe dealurile arămii, pline de ciorchini pârguiți, din zona viticolă a Prahovei. Și nu vorbim de un singur turist. Tot mai mulți turiști ajung acolo, pentru a se bucura de soarele blând al toamnei și de licori aromate. De aer curat, de o beție, de o mahmureală bucolică sau de o deconectare mai mult sau mai puțin bahică.

Sabin Banița, reprezentant cramă: ”Avem cabernet, plantație din 2009, poziționată tocmai strategic pentru a valorifica acest teroar. De ce? Suntem la 450 de metri altitudine. Eh, cu cât va intra în supracoacere o să observăm o paletă cromatică deosebită în întreagra plantație.”

Andreea Marc – turist: “E o stare de liniște, de deconectare, fugim de toată munca pe care o avem în orașele din care venim, e o regăsire de sine. Tocmai în ideea asta, că nu e musai de băut alcool, ci este de degustat, este de educație, este vorba de experiență până la urmă, de a asocia mâncarea cu vinurile, de a fi împreună, de a ne crea împreună amintiri.”

Degustarea reprezintă un moment-cheie al acestei experiențe aromate. Chiar dacă n-au habar ce soi le este adus în față, turistele sunt ajutate să descopere vinurile: ”Ce avem aici este de fapt un sauvignon blanc, foarte fidel.”

Nicoleta, turistă: “E proaspăt, tânăr, destul de acid.”

Irinel Macici, organizator de tururi: “Cât costă…depinde de cramă, fiecare are un pachet de degustare, în funcție de câte vinuri deguști între 70, 100, 150 de lei pe cramă.”

Cornelia Cățea, turistă: “Descoperi calitatea, o surpriză. Este ceva ce am putea să spunem neașteptat și plăcut.”

Mihaela Dupois, proprietar cramă: “Faptul că oamenii pot veni să ne vadă la noi acasă întâi și întâi că ne personalizează produsele și ne ajut foarte mult și în al doilea rând există și acest acces către vinurile noastre și altfel decât în HORECA.”

Citește și: Turist în dormitor: De Crăciun, fii mai bun și stai acasă

#News