Mai multe țări închid ușa în nas turiștilor ruși

Interdicția de intrare de luni vizează turiștii și îi exclude pe disidenții ruși care caută refugiu în UE

Sursa foto: Pixabay

Statele baltice și Polonia închid porțile turiștilor ruși din cauza războiului din Ucraina, relatează Reuters. Polonia, Estonia, Letonia și Lituania au decis impunerea de noi restricții, începând de astăzi, pentru majoritatea cetățenilor ruși ca răspuns la sprijinul intern larg acordat în Rusia pentru războiul din Ucraina.

Este vorba despre cea mai recentă măsură dintr-o serie de sancțiuni deja aplicate de Uniunea Europeană Rusiei de când aceasta a decis să invadeze Ucraina, la 24 februarie, sub pretextul unei așa-zise operațiuni militare speciale.

Cu alte cuvinte, rușii care doresc să călătorească în țările baltice și în Polonia în calitate de turiști sau în scopuri de afaceri, sportive sau culturale nu vor fi lăsați să intre în aceste țări, chiar dacă dețin vize valabile pentru spațiul Schengen.

Le este interzis tuturor rușilor să viziteze Polonia și țările baltice?

Interdicția de intrare nu vizează disidenții ruși care caută refugiu în UE, șoferii de camion, refugiații și rezidenții permanenți din țările UE, nici pe cei care își vizitează membrii familiei.

Prin urmare, deși UE a decis să suspende toate zborurile directe din Rusia, lăsând la îndemâna cetățenilor ruși doar legăturile de transport feroviar și rutier, și să limiteze eliberarea de vize de călătorie gratuită în zona Schengen, măsura nu îi afectează pe toți cetățenii de naționalitate rusă.

Oameni din Rusia, nu sunteți bineveniți aici

În contextul invaziei militare rusești în Ucraina, mai puțin de o zecime din cei aproximativ 4.000 de ruși care intră zilnic în Estonia își pierd acest drept în conformitate cu noile norme.

„Oameni din Rusia, nu încercați să treceți granița, nu sunteți bineveniți aici – trebuie să puneți capăt războiului împotriva Ucrainei și să plecați din această țară frumoasă!”, a scris pe Twitter ministrul leton de externe, Edgar Rinkevics.

„Rusia este un stat imprevizibil și agresiv. Trei sferturi dintre cetățenii săi susțin războiul. Este inacceptabil ca persoanele care susțin războiul să poată călători liber în întreaga lume, în Lituania, în UE”, a declarat și ministrul lituanian de interne, Agne Bilotaite.

Interzicerea accesului rușilor pe pământ european, o măsură susținută de Kiev

Problema călătoriilor în UE a divizat blocul comunitar, Berlinul și Parisul fiind de părere că o astfel de interdicție, susținută de oficialii ucraineni, ar fi contraproductivă.

Pe această temă, și-a exprimat părerea și prim-minstrul Finlandei, Sanna Marin, susținând că o astfel de măsură ar putea contraveni acordului din zona Schengen, conform căruia toate țările onorează vizele emise de alte țări din zonă:

„O țară acordă o viză, alta o refuză. Cu siguranță, acest lucru nu este foarte de dorit pentru sistem”, a declarat săptămâna trecută președintele Finlandei, Sauli Niinisto.

De aceeași părere este și premierul estonian Kaja Kallas, avertizând că, din acest motiv, mulți călători ruși se vor îndrepta acum spre granița finlandeză:

„Există o portiță de scăpare, iar portița este Finlanda”, a declarat premierul estonian, Kaja Kallas, într-un interviu acordat sâmbătă agenției de știri deja menționate. „Deci nu este în întregime eficientă… dar este totuși mai bine decât nimic”, a adăugat ea. „Sper că, mai devreme sau mai târziu, vor trebui să facă și ei acest lucru”.

Rusia a ținut să comunice că, deși va riposta împotriva acestor interdicții, nu va închide granițele sale pentru cetățenii din UE.