Greva de control al traficului aerian din Franța afectează mii de pasageri europeni

Greve în întreaga industrie aeronautică dau peste cap planurile a sute de mii de călători

Sursa foto: Facebook/Ryanair

Mai multe zboruri din Europa au fost perturbate de greva controlorilor de trafic aerian din Franța, anunță reuters.

Greva din industria aviatică, la baza căreia stă încercarea de a obține ajustarea salariilor la creșterea costului de trai pe fondul inflației tot mai ridicate, a afectat peste 400 de zboruri cu plecare sau sosire de pe aeroporturile Paris Charles de Gaulle și Paris Orly. Zborurile au fost fie reduse, anulate sau amânate.

Ryanair, printre companiile aeriene care au anulat zboruri din cauza grevei din Franța

Ryanair a anulat 420 de zboruri, dintre care majoritatea erau programate să survoleze Franța, ceea ce a afectat 80.000 de pasageri.

Neal McMahon, director de operațiuni Ryanair, a cerut Uniunii Europene să ia numaidecât măsuri pentru a împiedica grevele să perturbe planurile de călătorie ale cetățenilor și vizitatorilor.

”(…) Ryanair solicită încă o dată o acțiune imediată din partea UE pentru a preveni aceste greve ATC care perturbă planurile de călătorie a mii de cetățeni/vizitatori europeni.

Este de neiertat faptul că pasagerii care nici măcar nu zboară spre/din Franța sunt perturbați pentru că survolează spațiul aerian francez, într-un moment în care legislația franceză protejează zborurile interne franceze. Este timpul ca UE să intervină și să protejeze survolurile, astfel încât pasagerii europeni să nu fie ținuți în mod repetat la răscumpărare de un mic sindicat ATC francez.”

Pe lângă Ryanair, s-au văzut nevoie să anuleze sau să reducă zboruri și companiile aeriene EasyJet (76 zboruri), British Airways (22) și Air France.

Acțiunea de grevă, consecință a luni de negocieri eșuate privind salariile

Greva din Franța a fost declanșată de sindicatul de control al traficului aerian SNCTA ca reacție la mai multe dispute legate de salarii, în contextul creșterii inflației, respectiv la nevoia angajării de nou personal.

Redăm mai jos, în totalitate, declarația sindicatului francez de control aerian SNCTA:

”După mai multe luni de discuții și în ciuda celor 14 zile acordate pentru a concilia acest preaviz de grevă, nici un element concret sau garanție nu a fost furnizat de către DGAC și autoritățile publice.

Recrutarea: deși este incontestabil faptul că se apropie zidul pensionării și că trebuie anticipat, absența unor garanții privind recrutarea în 2023 și în anii următori este inacceptabilă!

Inflația: deși veniturile există, deoarece compensația pentru inflație este prevăzută în planurile europene de performanță, absența unei creșteri salariale este nejustificată!

În fața eșecului negocierilor, SNCTA își menține preavizul de grevă pentru vineri, 16 septembrie, și face apel la mobilizare generală.

În prezent, a depus un al doilea preaviz de grevă de trei zile, de miercuri 28 septembrie până vineri 30 septembrie.”