Urmează o perioadă grea pentru turism

Turismul de masă va fi afectat şi acolo vor fi reaşezări de piaţă

În contextul exploziei preţurilor la gaze şi energie electrică, turismul de masă va fi afectat. Vor fi reaşezări de piaţă, a declarat omul de afaceri Dragoş Anastasiu, purtător de cuvânt al Alianţei pentru Turism (APT), pentru AGERPRES.

Nu este o perioadă foarte uşoară pentru turismul internaţional şi cel românesc, a subliniat acesta.

Lucrurile nu sunt simple, sunt foarte complicate

Situația din domeniul turismului este una extrem de dificilă, consideră Anastasiu. Ea a fost generată de succesiunea nefastă pandemie – război – criză energetică.

„Venim cu toţii după o perioadă grea şi am crezut că, odată cu trecerea pandemiei, lucrurile îşi vor reveni la normal, pentru că după doi ani de restricţii toată lumea a vrut să călătorească, să facă ceva, fie în propria ţară – şi asta s-a văzut ca trend în ultimii doi ani -, fie în străinătate (…) şi după ce am intrat în ianuarie – februarie şi lucrurile păreau să se îndrepte către o normalitate a venit războiul.

A venit criza de personal care nu e numai la noi – vedem ce se întâmplă pe aeroporturi, este o industrie care a pierdut foarte mulţi oameni, pentru că nimeni nu stă să aştepte să se închidă, să se deschidă, şi s-au îndreptat spre alte chestiuni.

Deci, peste tot e o problemă gravă de personal. Peste tot acum avem o problemă gravă de energie. Lucrurile nu sunt simple, sunt foarte complicate”.

Oamenii nu vor renunța de tot la turism

„Probabil, ca în orice criză care se prelungeşte, lucrurile se vor cerne. Vor rămâne cei care se pot reinventa, cei care au avut resurse puse deoparte sau cei care pot să acceseze resurse. Asta-i poate şi o parte bună.

Dar turismul va merge mai departe, pentru că e ceva de care toată lumea are nevoie în viaţa sa. Oamenii vor încerca să cheltuie mai puţin, dar nu vor renunţa la turism de tot.

Se poate ca de la 4 stele să se ducă la 3 stele, de la 7 zile se duc la 5 zile, de la Maldive se duc la Tenerife, mulţi dintre clienţi”, opinează antreprenorul, citat de agenția de știri menționată.

Dragoş Anastasiu adaugă și că cel mai mult va avea de suferit turismul de masă. În schimb, persoanele care au venituri mari nu vor fi afectate de această criză.

„Va rămâne şi o clientelă neafectată de astfel de lucruri, în general pensionarii din străinătate, cei care au bani şi au pensii destul de importante, oamenii care sunt cu venituri mai mari. Ei nu vor fi foarte afectaţi. Deci, turismul de nişă va fi puţin afectat. Turismul de masă va fi afectat şi acolo vor fi reaşezări de piaţă”, a explicat omul de afaceri.

El a încheiat spunând: „Considerăm că noi vom găsi soluţii şi poate că în alte părţi lucrurile vor fi mai complicate decât la noi”.