Castelul Peleș
Castelul Peleș

Castelul Peleș: simbol, parte de istorie, dar și Muzeu Național, este un palat din Sinaia, construit între anii 1873 și 1914. Construită ca reședință de vară a regilor României, clădirea se află, în prezent, în proprietatea Familiei Regale a României.

În momentul de față are nevoie de nevoie de reparații, acțiuni care încep destul de încet. Măcar încep. Se va porni cu grădinile și cu vechile poteci din jurul castelului, intervenția făcând parte dintr-un proiect de reabilitare a zonei.

Trebuie menționat faptul că atât reprezentanţii familiei regale cât și autorităţile guvernamentale, împreună cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti, au luat în calcul reabilitarea și nevoia urgentă de reparații.

Statul român plătește Casei Regale o chirie de aproximativ 11.000 de euro pe lună, administrează domeniul și știe să obțină peste 2 milioane de euro pe an, din taxele de vizitare. Adică din turism. Pentru că nu există Sinaia fără Peleș, la fel de bine nu poate exista nici câștig fără o investiție. Și, dacă până acum nu s-au făcut reparaţii pentru că autorităţile au spus că nu pot investi bani publici într-o proprietate privată, anul 2020 a decis o schimbare pentru castel și împrejurimi.

Și totuși, ironia rămâne la ea acasă: se cer bani. Lucrările de reabilitare vor fi făcute și din donații. Am reușit să facem un spital din monezi, de ce nu am reconstrui și castele?

Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Peleș: “Avem foarte mari probleme de structură a acoperişului şi, ca la orice monument istoric, dacă nu protejam acoperişul nu protejam monumentul în sine. E nevoie de intervenţie rapidă, este intervenţie costisitoare, va fi nevoie de lucrări ample de restaurare de înlocuire a şarpantei, a căpriorilor, a învelitorii, a ardeziei, turnul central al castelului este cel mai afectat.”

Ion Tuca, director Casa Majestății sale Margareta: “Institutul naţional al patrimoniului este foarte preocupat şi interesat ca să demareze studii şi cercetări necesare obţinerii autorizaţiei de construire astfel încât să avem un program multi anual cu finanţări şi publice şi private şi să aducem castelul Peleş încet încet la nivelul care îl merită.”

Citește și: Lacul Techirghiol: o oază de sănătate pe cale de dispariție

#News