Lacul Techirghiol
Lacul Techirghiol

Limanul Techirghiol, zis și Lacul Techirghiol: parte din geografie, parte din turismul românesc și o terapie pentru mulți.

Este renumit, este privit ca o rețetă naturală pentru multe afecțiuni și este un punct de bifat pe hartă pentru mulți turiști.

O scurtă incursiune în istorie ne menționează faptul că la Techirghiol a fost deschis un sanatoriu încă din 1899. Localitatea este o renumită stațiune de tratamente, unde sunt puse în valoare efectele terapeutice ale apei sărate (mineralizate) și a nămolului din liman, recomandate pentru tratarea unor boli precum psoriazis, reumatism, alergii.

A ajutat pe mulți și a clacat în fața caniculei: lacul Techirghiol a scăzut cu un metru din cauza secetei prelungite. Și nu este doar vina caniculei. Conform G4Media, un alt factor important, care a influențat scăderea nivelului de apă din lac, este legat de sistemul de irigații din zonă care, în momentul de față, este dezafectat și care aducea un aport semnificativ de apă prin scurgerea directă în Lacul Techirghiol, pentru că terenurile agricole din zonă sunt la un nivel mai înalt comparativ cu nivelul luciului de apă.

”Din punct de vedere al salinității, în intervalul 2007-2020 se constată o tendință de creștere a salinității în 2020. Tocmai de aceea l-am informat pe primarul din localitatea Techirghiol, Iulian Soceanu, că acest fenomen de scădere este unul normal.

Mai mult, nivelul scăzut înseamnă o salinitate mai mare a lacului, ceeea ce înseamnă un efect benefic. Și în acest caz, al Lacului Techirghiol, tragem un semnal de alarmă. Anunțăm din nou autoritățile centrale în ceea ce privește secarea lacurilor din zona Dobrogei pentru că cel mai probabil fenomen se va accentua în anii următori”, a declarat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola.

”Specialiștii A.B.A.D.L. s-au deplasat în zonă și au întocmit un raport în care au stabilit că schimbările climatice din ultimii ani au afectat spațiul hidrografic Dobrogea-Litoral, iar în privința lacului Techirghiol s-a ajuns, în prezent, la scăderea nivelului lacului cu aproximativ un metru.

Cauzele care au dus la acest rezultat sunt legate în special de lipsa precipitațiilor din ultimii ani, dar și de temperaturile ridicate din anii anteriori, dar și din acest an care au accentuat procesul de evaporație pe lac. Pe tot parcursul anului 2019 s-a înregistrat o cantitate totală a precipitațiilor de 337.7 mm, iar pentru perioada ianuarie-august 2020, o cantitate de 246 mm”, se arată în comunicatul ABADL.

Citește și: Proiect: 840 milioane de euro pentru modernizarea litoralului românesc

#News