Izolarea poate deveni un obiectiv, dacă încercăm o conexiune cu natura, dacă folosim liniștea ca pe un tratament și dacă suntem pregătiți pentru o experiență unică.

Vorbim astăzi despre un proiect ”sălbatic” din turismul românesc. Vorbim despre ce înseamnă Travel Carpathia, rețeaua de observatoare cu cazare de unde vezi urşi sau mistreţi la câţiva metri de tine. Este un proiect în care s-a investit pentru a fi protejat, este o viziune și este un semn de stop pus drujbelor.

”Povestea noastră (a Travel Carpathia – n. red.) a început odată cu Fundaţia Conservation Carpathia, în anul 2009, un ONG românesc fondat de 12 filantropi şi conservaţionişti. Încă de la înfiinţare, scopul principal a fost oprirea tăierilor ilegale de pădure, precum şi crearea unei zone protejate cu natură sălbatică de talie mondială în sudul Carpaţilor româneşti, care să permită existenţa în linişte a animalelor sălbatice“, spune Simona Bordea, manager de turism al Fundaţiei Conservation Carpathia.

Cum a început totul? Cu doi oameni pasionați care cunosc muntele, Christoph Promberger (Germania, silvicultor) şi Barbara Fuerpass (Austria, biolog). Simona Bordea povesteşte că aceştia au venit pe rând în România, în 1993, respectiv 1995, pentru un studiu de cercetare a lupilor.

„S-au cunoscut şi s-au căsătorit în România, şi-au întemeiat o familie în judeţul Braşov, iar în momentul în care pădurile din zona lor de studiu au început să fie ameninţate de tăierile masive ale proprietarilor cărora statul român le-a retrocedat terenuri (inclusiv în parcuri naţionale), au simţit nevoia să facă ceva. Astfel s-a născut ideea protejării prin cumpărare.“

Și, dacă vrem și mai multă întoarcere în ”trecut”, dacă vrem să evităm tehnologia, putem alege ferma Cobor. ”Ferma de Biodiversitate Cobor, aflată în Podişul Transil­vaniei, este un loc care îmbină perfect păşuni cu valoare naturală ridicată, conservarea biodiversităţii, agricultură ecologică şi e o destinaţie ideală pentru turism şi afaceri. Oaspeţii noştri au posibilitatea să se împrietenească cu caii şi Surele de stepă, o specie de vite foarte rară, precum şi cu Ciobăneştii Carpatini pe care îi creştem la fermă.“

Simona Bordea mai adaugă o notă importantă despre fermă:

„În timpul şederii, oaspeţii noştri se vor bucura de preparate tradiţionale naturale, având posibilitatea, de asemenea, să exploreze Colinele Transilvaniei la pas, cu bicicleta sau chiar într-o plimbare cu căruţa. Totodată, ei pot alege tururi ghidate de botanică, birdwitching (privitul păsărilor) şi wildlife watching (observarea vieţii sălbatice) pentru a se bucura din plin de timpul petrecut acolo!“.

Este un exemplu pentru izolarea din prezent și pentru libertatea din viitor. Un turism verde, un turism curat și o formă de educație. Și izolarea ca meditație.

Citește și: Bădulescu: ”Românii aleg să călătorească în propria țară”

#News