Gaze naturale
Gaze naturale. Sursa foto: zdg.md

Gazprom a avertizat că prețul gazului va crește iarna aceasta chiar și cu 60%., anunț care i-a îngrijorat pe mulți europeni, deoarece acest lucru înseamnă scumpirea facturilor, potrivit playtech.ro.

Gazprom anunță cu cât se vor scumpi la iarnă gazele naturale

Reprezentanții Gazprom au făcut un calcul exact al scumpirilor ce ar putea afecta europenii consumatori de gaze naturale la iarnă, dacă situația nu se va schimba. „Preţurile gazelor pe piaţa spot din Europa au atins 2.500 dolari (per 1.000 metri cubi). Conform unor estimări conservatoare, dacă tendinţa persistă, preţurile vor depăşi 4.000 dolari per 1.000 metri cubi iarnă aceasta”, susţine Gazprom. Gazprom pune o presiune uriașă pe țările din Europa, prin limitarea livrărilor de gaze naturale, existând tot mai multe temeri că livrările vor fi sistate la toamnă. România nu va fi afectată foarte mult în cazul în care Gazprom ia o decizie radicală de sistare a livrărilor de gaze naturale, autoritățile anunțând că țara noastră a înmagazinat o cantitate mare de gaze naturale în depozite.

România este foarte puțini dependentă de importurile de gaze naturale rusești

Nu același lucru se poate spune despre economiile mari ale Europei, cum ar fi Germania, care importă cantități mai de gaze naturale și energia ieftină din Rusia. Din această cauza, germanii au început deja să economisească resursele, luând o serie de măsuri care să reducă consumul. De exemplu, în capitala Germaniei, Berlin, aproximativ 200 de monumente și repere istorice nu vor mai fi iluminate noaptea. La nivelul blocului comunitar s-a decis ca statele membre UE să reducă cererea de cererea de gaze cu 15% față de consumul mediu din ultimii cinci ani, măsura aplicându-se în perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023.

Egiptul reduce drastic consumul de energie electrică pentru a crește exporturile de gaze naturale în Europa