Curent electric
Curent electric . Sursa foto: economedia.ro

Egiptul a anunțat un set de măsuri drastice pentru reducerea consumului de curent electric, pentru a crește cantitatea de gaze naturale exportate în Europa, potrivit digi24.ro.

Astfel, va fi limitat iluminatul stradal, al stadioanelor şi în instituţiile publice, precum şi folosirea aerului condiţionat în centrele comerciale

Măsura a fost aprobată joi de guvernul preşedintelui Abdel Fattah el-Sisi, scopul fiind atragerea valutei şi„stabilizarea finanţelor” Egiptului. Conform planului de raţionalizare a energiei, toate instituţiile statului trebuie să reducă cheltuielile cu energia electrică, fiind impusă reducerea iluminării străzilor şi a pieţelor, dacă nu este afectată siguranţa publică. Centrele comerciale nu vor  stabili temperatura aerului condiţionat sub 25 de grade Celsius în timp ce faţadele magazinelor vor fi mai puțin iluminate. Activitățile sportive vor trebui desfășurate în timpul zilei, instalaţiile de iluminat trebuind să fie oprite imediat după încheierea evenimentului sportiv.

Egiptul este afectat semnificativ de războiul din Ucraina, deoarece importă cantităţi importante de produse alimentare din Rusia și Ucraina

. Din cauza conjuncturii economice mondiale, presiunile inflaţioniste au crescut,  lucru care a condus la devalorizarea lirei egiptene cu 20% începând din luna martie. Guvernul egiptean negociază cu Fondul Monetar Internaţional (FMI)  în vederea încheierii unui acord pentru  refinanţarea datoriei externe. În aceste condiții, creşterea exporturilor de gaze naturale ar fi benefică pentru economia egipteană.  după ce Rusia a redus livrările către Uniunea Europeană.

Compară prețurile pe Consiliului Concurenței: gaze naturale și energie electrică