Vaci
Vaci. Sursa foto_ Facebook

 Situație fără precedent în Elveția, unde fermierii au cerut ajutorul armatei pentru adăparea animalelor care fac față cu greu temperaturilor ridicate, potrivit romaniatv.net.

Din cauza precipitațiilor extrem de reduse, vacile primesc apă cu elicopterele, după ce fermierii au cerut intervenţia militarilor pentru evitarea situaţiei de anul trecut când a existat o criză de nutreţ la sfârșitul anului, din cauza secetei

„Ne confruntăm cu o lipsă mare de apă în acest an. Asta are un impact mare asupra pajiştilor, creşterii animalelor dar şi asupra agriculturii în zonele de câmpie”, a declarat Frederic Menetrey, responsabil pentru agricultură în cantonul Fribourg.

Acesta a atenționat că dacă nu ar fi intervenit militarii, animalele ar fi trebuit să fie coborâte din zonele înalte de păşunat, pentru a fi hrănite în zonele joase de câmpie, unde vara se produce fânul cu care sunt hrănite animalele iarna. Jacques Ruffieux, unul din fermierii care s-a plâns de problemele apărute din cauza secetei, are o cireadă de 130 de vite, pentru care are nevoie zilnic de  de 10.000 de litri de apă. „Începând din 27 iunie, am avut doar 30 de litri de precipitaţii. Practic nimic. Eram la o zi şi jumătate până ajungeam la zero. A fost foarte aproape”, spune fermierul.

Comandantul armatei teritoriale elveţiene a anunțat că un număr de şase elicoptere transporta apă animalelor aflate în regiunile montane, operaţiunile urmând să aibă loc până pe data de 19 august

Practic, aproape 400.000 de tone de apă ar putea fi transportate cu ajutorul elicopterelor pentru alimentarea rezervoarelor, o cantitate de 1,5 tone de apă fiind transportată la fiecare zbor. Astfel de acţiuni au mai avut loc şi în anii 2015 şi 2018. „Ţinând cont de încălzirea globală, există probabilitatea ca acest gen de misiune să devină mai frecvent în viitor”, a declarat comandantul armatei teritoriale elveţiene.

O baterie de apă gigantică din Elveția ar putea asigura energie electrică în toată Europa