Hidrocentrala
Hidrocentrala. Sursa foto: profit.ro

 O uriașă baterie de apă, care este o hidrocentrală cu acumulare prin pompare, reprezintă o inovație de ultima oră în domeniul energiei regenerabile, aceasta putând stoca energia pe care o va putea furniza ulterior mai departe, potrivit digi24.ro.

Bateria de apă se numește Nant de Drance, ea începând să funcționeze luna trecută în Elveția

Este vorba despre o hidrocentrală cu acumulare prin pompare care are o capacitate de stocare a energiei echivalentă cu cea a unui număr de 400.000 de baterii de mașini electrice. Uzina, care este amplasată în Alpii Elvețieni, este dotată cu turbine agile, reversibile, care asigura noi niveluri de flexibilitate, a declarat Robert Gleitz, delegat al consiliului de administrație al Nant de Drance. Centrala, a cărei construcție a durat 14 ani, poate începe să furnizeze energie electrică după apăsarea unui comutator. Cele  șase turbine ale hidrocentralei sunt amplasate la 600 de metri sub pământ, într-o cavernă care are suprafața a două terenuri de fotbal. Două rezervoare existente au fost reutilizate, acestea având mai multă apă decât 6.500 de piscine de dimensiuni olimpice.

Proiectul, în valoare  de 2 miliarde de dolari, ar putea avea un rol crucial în stabilizarea rețelei de electricitate a Europei, odată cu trecerea la energia regenerabilă, a declarat Robert Gleitz

„Putem lua energie (de la rețea) când este prea multă și o putem genera din nou când este nevoie”, spune Gleitz. „Cu o turbină cu viteză fixă, trebuie să aștepți până când centrala funcționează exact la viteza potrivită pentru a fi sincronizată cu rețeaua”, spune Pascal Radue, CEO al GE Renewable Energy Hydro, care a furnizat echipamente pentru instalație. Turbinele cu viteză variabilă furnizează imediat energie electrică rețelei, fiind un risc mai mic de întrerupere a furnizării.

Sanctuarul din Zărnești: ”Animalele au nevoie nevoie imediată de hrană!”