Spații publice amenajate în Scoția pentru consumul de droguri

Centrul, în valoare de 2,53 milioane de euro va oferi un mediu igienic în care oamenii pot consuma droguri obținute în altă parte

Sursa foto: Pixabay

Scoția caută noi modalități de a reduce numărul de decese, având de departe cea mai mare rată a mortalității cauzate de consumul de droguri din Europa. Marea Britanie va vedea în curând deschiderea primei sale săli autorizate oficial pentru consumul de droguri ilegale în condiții de siguranță, potrivit g4media.ro.

Centrul, în valoare de 2,3 milioane de lire sterline (2,53 milioane de euro), va fi deservit de profesioniști calificați în domeniul sănătății și va oferi un mediu igienic în care oamenii pot consuma droguri pe care le-au obținut în altă parte.

Oficialii au subliniat că centrul nu va încuraja consumul de droguri și se va concentra pe promovarea reducerii riscurilor și pe evitarea supradozelor. Utilizatorilor nu li se va permite să împartă drogurile cu alte persoane din centru, iar asistenții sociali și de sănătate vor fi la dispoziție pentru a oferi sfaturi și sprijin în ceea ce privește recuperarea și bunăstarea.

Facilitatea va fi situată în Glasgow, cel mai mare oraș din Scoția, o țară a cărei rată a deceselor cauzate de consumul de droguri este de departe cea mai mare din Europa.

Guvernul scoțian a sprijinit înființarea unei săli de consum, chiar dacă legislația britanică în materie de droguri face ca simpla posesie a multor droguri să fie considerată infracțiune penală. Facilitatea, care va începe să recruteze personal anul viitor, a fost propusă pentru prima dată în 2016, în urma unui focar de HIV în Glasgow în rândul persoanelor care își injectau droguri în locuri publice. Susținătorii săi spun că dovezile din peste 100 de facilități similare din întreaga lume, inclusiv din Germania și Olanda, arată că acestea funcționează pentru a salva vieți și pentru a reduce costurile globale ale serviciilor de sănătate.

Accident grav provocat de un șofer drogat