Premierul britanic Boris Johnson a anunțat că va prezenta, la viitoarele întâlniri diplomatice, un plan internațional de acțiune prin care îl va determina pe Putin să își retragă forțele armate din Ucraina.

Acesta a precizat că liderul de la Kremlin trebuie să eșueze „și trebuie să ne asigurăm că eșuează în acest act de agresiune”.

 „Nu este suficient să ne exprimăm sprijinul pentru ordinea internaţională bazată pe reguli, ci trebuie să o apărăm de tentativele persistente de a rescrie regulile prin forţă militară”, a spus acesta, potrivit Digi24.

Vladimir Putin versus întreaga lume liberă. Cum a izolat Rusia și ce efecte va avea pe termen lung invazia asupra Ucrainei

Potrivit lui Boris Johnson, Occidentul nu trebuie să intervină militar împotriva Rusiei, ci să îngenuncheze economia Moscovei. Mai exact, guvernul britanic vrea să sancționeze oamenii de afaceri ruși, motiv pentru care va trimite în Parlament un pachet de măsuri în acest sens.

De asemenea, premierul britanic propune o coaliție umanitară internațională pentru a sprijini pe cei ce fug din calea războiului. Mai mult, oficialul e de părere că e nevoie de o unitatea europeană în ceea ce privește autoapărarea țărilor, pe lângă NATO. Boris a anunțat că e nevoie de un dialog „rapid”, totodată, pentru consolidarea securității euro-atlantice în partea de Est.

În acest sens, premierul Marii Britanii va avea întâlniri cu prim-miniștrii Canadei, Olandei, Cehiei, Poloniei și Slovaciei- țări care se confruntă puternic cu afluxul de refugiați cauzat de conflictul ruso-ucrainean.

În urmă cu o zi, Boris Johnson a precizat că Putin nu se va opri până ce nu va cuceri Ucraina, afirmând că armata rusă va continua să atace orașele-cheie din Ucraina. De asemenea, acesta a mai spus că amenințarea nucleară este mai actuală ca oricând.

„Sunt preocupat de modul în care putem opri un dezastru. Mai sunt și alte centrale ucrainene și cu siguranță mai sunt alte situri ucrainene radicoactive abandonate. Trebuie să transmitem clar Kremlinului că un dezastru civil nuclear în Ucraina, un nou Cernobîl, este un dezastru pentru toată lumea, inclusiv pentru Rusia”, a declarat premierul britanic.

Citeșe și articolul: Noul „vis american”: trădarea de la Kremlin și încheierea războiului. În căutarea unui Brutus al Rusiei